Туристичка понуда К. Митровице и Звечана на Сајму у Београду

БЕОГРАД: Општине Звечан и Косовска Митровица са севера Косова и Метохије представиле су данас своје туристичке и културне потенцијале на Сајму туризма у Београду.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Председник Привременог органа Звечана Иван Тодосијевић рекао је за Косово Онлајн да с поносом може да представи нове туристичке потенцијале општине, као и културно наслеђе и верске објекте које чине богатијом понуду овог краја.

“У првом плану је нова бања у Бањској, Рајска бања, у којој смо пре неколико година отворили отворене базене, а затим и затворене с термалном водом. Отворили смо прошле године и визиторски центар као и спа и велнес центар”, рекао је Тодосијевић.

Он је најавио да ће за неколико дана кренути изградња још једног хотелског комплекса.

“Оно са чиме се такође поносимо јесте и верски туризам. На територији општине постоје три средњовековне грађевине. Манастир из средњег века Соколица, надалеко познат по мермерном кипу мајке Богородице са Исусом у крилу. Ту је и манастир Бањска из 13. века, задужбина краља Милутина, као и средњовековна тврђава Звечан”, истакао је Тодосијевић.

Према његовим речима све то не би било могуће ни изградити ни представити без помоћи председника Србије Александра Вучића, Владе Србије, Канцеларије за КиМ и њеног директора Марка Ђурића.

Портпаролка општине Косовска Митровица Смиљана Деспотовић Вулетић казала је за Косово Онлајн да та општина дуги низ година учествује са својом туристичком понудом на Сајму туризма.

"Од тих културних манифестација по којима је Косовска Митровица позната јесте фестивал забавне музике за децу ''Цвркути са Ибра'', сабор који окупља културно-уметничка друштва из целог региона, џез и блуз фестивал. Интересантна је и Улица отвореног срца сваког 13. јануара када се дружимо са децом у сусрет православној Новој години“, навела је она.

Према њеним речима, када је у питању домен културе најпознатији је споменик кнезу Лазару који се налази на Тргу Шумадија.

"То је огромна статуа од 7,5 метара. Изливена је од 156 бронзаних делова и представља симбол српства и опстанка на тим просторима“, истакла је Смиљана Деспотовић Вулетић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести