Tуристички пројекат Новог Сада и Сегедина

Од пројекта “Култура на длану” који у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, реализују  новосадски Природно-математички факултет - Департман за географију, туризам и хотелијерство и организација “Еуротендер” из Сегедина се очекује да “помери” и обогати  досадашњу туристичку понуду и донесе новине у обиласку Новог Сада и Сегедина.
Novi Sad/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У наредном периоду биће пописано по стотину споменика у оба града, од којих многи нису под заштитом, али су вредни помена. Истовремено на тај начин ће се градови повезати на културном плану и у домену културног туризма, и туристичком предузетницима на обе стране границе указати и на нешто друго, што до сада није било у фокусу. ”Пројекат “ Култура на длану”  биће од користи и трећој страни -  туристима, јер ће се пописани споменици наћи на заједничком интерент порталу.

- Смисао пројекта је усредсређен на истраживање, промоцију и презентацију културног наслеђа Сегедина и Новог Сада, у намери унапређења културне сарадње и културног туризма - каже руководилац пројекта,  проф. др Владимир Стојановић са Департмана за герографију, туризам и хотелијерство новосадског ПМФ-а.- Пројекат је  за српску страну значајнији јер треба да допринесе  унапређењу промоције Новог Сада, као европске престонице културе 2021. године.

Фото: pixabay.com

Нови Сад и Сегедин, као средњоевропски градови, имају много тога заједничког. Оба припадају реду највећих у границама држава у којима се налазе и оба града поседују вредну и занимљиву културну баштину.

Према речима проф. др Стојановића  основа пројекта биће  „Студија презентације и промоције непокретног културног наслеђа у Новом Саду и околини“.  У њој ће  бити приближене  културне баштине и културни садржаји, са нагласком на мање познате вредности, догађаје и историју. Њен интегрални део чиниће  листа од стотину споменика културе, евидентираних објеката непокретног наслеђа и објеката под претходном заштитом, за које је процењено да представљају највредније у понуди културног туризма Новог Сада.

У студији ће се поред најпознатијих новосадских зграда и здања, наћи и Гимназија Јован Јовановић Змај, породична кућа Милеве Марић Ајнштајн, Споменик жртвама рације, зграде музеја и галерија,  „Шпилерова кућа„ у Петроварадину…

Такође, биће забележени и мање познати објекти, од којих многи нису на листи заштићених споменика културе или су под претходном заштитом, као што су: Римокатоличка црква Свете Елизабете и калвинистичка црква на Телепу, Алмашки крај, објекти индустријског наслеђа попут Свиларе и Кинеске четврти, који у склопу припрема за 2021. постају нови градски културни центри.

Департман за географију у студији ће скренути пажњу и на савремену архитектуру Новог Сада, па ће се на тој листи наћи и објекат СПЕНС, који ће посетиоцима Новог Сада указати као место на коме могу доживети једно време у развоју града за који су Новосађани поприлично везани. Мање познати објекти, који ће бити на листи од стотину објеката, али нису заштићени су комплекс ранжирне станице ЖТП (то је објекат индустријског наслеђа), Студио М, зграда катастра (коморска кућа), касарна Арчибалда Рајса, Радничка комора (на Булевару Михајла Пупина), палата Томин, вила Попа, зграда инжењера Стевана Радивојевића, црква Светог Рока, Хабаг, Хотел код Сунца...

Мађарска страна представиће Сегедин, па ће се на првом месту  сигурно наћи, каже проф. др Стојановић,  предео строгог језгра Сегедина где се налазе неке од најлепших и највреднијих зграда у овом граду, Градска кућа, палата Унгар-Мајер, Реок палата као изузетно вредно дело архитектуре Сецесије....

-  Садржај студије биће ускоро на интернет порталу, па ће две стотине најважнијих објеката материјалног наслеђа у Новом Саду и Сегедину бити видљиви свима. Само у Новом Саду смо до сада припремили документацију од неколико стотина фотографија, које су посебно снимљене у оквиру пројекта  –истакао је проф. др Стојановић.  

Чланови пројектног тима,  у Новом Саду и у Сегедину, верују  да ће пројекат допринети узајамној сарадњи на пољу културне размене и развоја туризма између два града, као и да ће оба града имати бољу заједничку промоцију путем заједничког интернет портала који би требало да Нови Сад и Сегедин  промовишу као центре културног туризма.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести