Туризам на респиратору: Одмор под мерама никога не привлачи

НОВИ САД: С, рекло би се маркетиншки добро одабраним називом серијала, “Туризам на респиратору”, “Егзит” фестивал започео је пре пар дана онлајн предавања и дискусије о будућности туризма у региону и свету који је према свим досадашњим анализама, “највећи губитник” пандемије за коју се надамо да управо пролази.
planina
Фото: pixabay.com

У коју год светску државу да се “завири”, губици у области туризма се мере милијардама евра и овогодишња сезона се сматра изгубљеном, иако се у неким државама ових дана брже-боље покушава спашавање, најавама да ће у року од 2-3 недеље бити спремни за туристе… Процене Светске туристичке организације су да ће пад глобалне туристичке привреде, која чини преко 10 одсто светског БДП-а, ове године износити невероватних 70 одсто, са додатном проценом да ће потпуни опоравак сектора уследити током 2023. године.

На првом “Егзитовом“ панелу учествовали су стручњаци јавног и приватног сектора Хрватске, Црне Горе и Србије који су дали прве процене за сезону пред нама, а ово интернет предавање пратило је око 20 хиљада људи. 

По мишљењу свих учесника неопходна је снажна подршка држава овом сектору, без које ће готово засигурно доћи до масовних банкрота и снажног пораста незапослености јер је према званичним подацима Светске туристичке организације, данас сваки десети посао на глобалном нивоу, везан за туризам. Један од закључака конференције је и да ће иновативност приликом креирања нових туристичких производа бити кључна за опоравак, поготово имајући у виду процене да ће млађе генерације бити прве које ће се одважити на путовања, те да ће државе које то препознају брже опоравити туризам од других.


Услови за улазак и излазак из Србије

Премијерка Ана Брнабић потврдила је да усвојена одлука да ће грађанима Србије за улазак у земљу бити довољан негативан пи-си-ар тест (ПЦР), не старији од 72 сата, док ће у супротном морати у карантин на 14 дана.

Ана Брнабић је додала да грађани могу да изађу из Србије, а улазак у друге државе, зависи од саме земље у коју иду.

Додала је да је либерализована и процедура за улазак странаца, што је важно због привреде и страних студената, којима ће такође бити потребан тест, не старији од 72 сата за улазак, али да ће им донекле, ипак, бити ограничено кретање, у складу с потребама.


Да туризам више неће у бити исти, као што ни туризам 2019. није био исти као пре 30 година, истакла је Рената Пинyо, помоћница министра задужена за туризам, при Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Чињеница је да је ово апсолутно време тражења нових креативних решења и управо су то времена у којим ће организације као што је Егзит морати да дају тај креативни допринос. Промене се морају догађати и ми морамо да нудимо ту нашу креативност, ту нашу аутентичност. Приватни сектор зна да има партнере у јавном сектору и ми верујемо да ћемо наћи задовољавајући, или минимум задовољавајући моменат у периоду који је пред нама, објаснила је Пинyо.

Дамир Давидовић, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе је рекао да се сличном ситуацијом свет до сада није сусретао и сагласио се да су државне мере подршке неминовне.

Да су губици у туризму већ сад огромни, потврдио је и Жарко Радуловић, председник црногорског туристичког удружења и сувласник ланца хотела "Монтенегро старс" у оквиру којих је и чувени “Сплендид” у Будви.

У овом тренутку, ми смо буквално са прометом на нули. Када су наши хотели у питању, све је отказано до краја јуна месеца и сторнирано је послова у вредности од 6,3 милиона евра, а трошкова и то смањених, биће око два милиона евра. Имамо огроман број радника и управо то представља велики проблем за државе јер ће се без конкретних мера појавити вишак радне снаге, навео је црногорски хотелијер и додао да је спреман да се бори за раднике.

Фото: pixabay.com


Грчка  отвара сезону 1. јула

Последње вести из Грчке говоре да ће ова земља, у којој летује највише грађана Србије, званично отпочети туристичку сезону почетком јула, али уз врло строга правила понашања која ће важити и за туристе и за угоститеље. Пре два дана је објављено двадесетак најважнијих услова који се тичу држања дистанце, употребе заштитних и дезинфекционих средстава, укидања поједних услуга, избегавање плаћања готовим новцем, ограничења капацитета за госте како би се избегле гужве итд… С таквим списком правила, годишњи одмор се тешко може назвати тим именом, те они песимистичнији стручњаци за туризам сматрају да је боље снаге усмерити на наредну годину и трајна решења, него да се покушава спашавање ове сезоне додатним улагањима у заштитне мере.    


Ја ћу изаћи “рањен”, али не и мртав, док ће многима без помоћи бити претешко да издрже све ово, упозорио је Радуловић.

Према речима председника Удружења путничких агенција у Хрватској привредној комори Бориса Жгомбе, питање је када ће се поново видети бројке које су у туризму ове земље остварене претходне године, а које су биле рекордне.

Један од заједничких закључака је и то да ће се туристичке дестинације широм света окренути домаћим гостима, пре свега због строжих услова за преласке граница, али и због страха од заразе у страној држави што би свакако годишњи одмор претворило у паклено путовање.

Н. Перковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести