У чему је тајна немачког привредног опоравка?

БЕРЛИН: Опоравак немачке привреде од последица пандемије ковид-19 одвија се брже него што се мислило, а стручњаци сматрају да су разлози за то поверење грађана и привредника у мере власти, мала зависност од туризма, као и обиман и брзо примењен пакет мера за економски опоравак.
f
Фото: Tanjug/F.Krainčanić

За разлику од Француске, Италије или Шпаније, где Европска комисија за ову годину очекује рецесију у двоцифреним процентима, Немачка ће врло вероватно имати пад БДП мањи од десет одсто, наводи "Дојче веле".

Разлог брзог привредног опоравка Немачке крије се у релативно малом броју заражених у поређењу с другим западним земаљама, а самим тим су и мере против пандемије биле нешто блаже.

Тиме и економска несигурност није тако снажно изражена као у многим другим земљама, а томе треба додати то што је Немачка мање зависна од туризма него, рецимо, Француска, Италија и Шпанија, каже за "Дојче веле" економисткиња Никола Брант из немачког огранка Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Фридрих Хајнеман из Центра за европско економско истраживање у Манхајму у разлоге што Немачка релативно добро пролази кроз кризу убраја и поверење грађана у мере владе.

Одлучне мере владе у раздобљу кризе појачале су поверење грађана. Веће поверење води и до веће дисциплине у придржавању мера, што би могло да објасни засад блажу динамику другог таласа заразе, сматра Хајнеман.

Хајнеман такође истиче да је немачка државна благајна пуна, што је, како додаје, омогућило да држава на себе преузме трошкове зарада радника који су били на принудним одморима, а државна помоћ исплаћивана је експресно, иако немачка бирократија није увек најбржа.

Мада привредни пад неће бити толики колико се страховало, мере за подстицај раста у доба корона вируса ће коштати много - Немачка ће с пакетом мера од 130 милијарди евра доћи до државног дуга који износи 80 одсто БДП-а.

Међутим, то је и даље далеко мање него у Француској и Шпанији (око 110 одсто БДП) и, поготово, Италији (преко 150 одсто), наводи "Дојче веле".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести