У четвртак сајам Наука за привреду

Шта је то што привредницима могу понудити најзначајнији научноистраживачки институти и центри у Војводини, решења директног трансфера знања и техологија која допринсе стварању нових  и комерцијално примењивих производа и услуга биће презетовано на Сајму “Наука за привреду” који ће бити одржан у четвртак на Новосадском сајму.  
Novosadski sajam/S. Susnjevic
Фото: Dnevnik.rs

По речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност Зорана Милошевића, фокус сајма је дигитализација, која доприноси квалитетнијем раду свих - од факултета до привреде, а сареадња доприноси развоју цлог друштва.

- Србији су неопходне иновације и нове технологије које вуку напред  јер се коришћењем и применом најновијих научнигх достигнућа омогућава стварање нове вредности у привреди -  - рекао је Милошевић.-  Управо то нуди овај сајам на којем ће бити престављено 25 дигиталних решења за успешно повезивање науке и привреде.

Дигитална решења, која доприносе унапређењу рада и пословања биће представљена у готово свим областима - пољопривреде, прехрамбене индустрије, шумарства, саобраћаја, електронике, рачунарства и аутоматике медицине, фармације.... а биће представљена и платформа с отвореним приступом научним и уметничким резултатима рада свих факултета и института у Новом Саду.

Ове године новина је то што ће три најуспшенија решења биће награђена, а указујући да су решења примењива у малим и средњим предузећима, као и великим компанијама, проректор за науку Универзитета у Новом Саду Стеван Станковски је истакао да ће то сигурно имати позитиван ефекат на развој научноистраживачког рада.


Факултети, институти...

Сајам “Наука за привреду” организују Новодсадски сајам,  Покрајински секратријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и Универзитет у Новом Саду.

Уз факултете и институте УНС-а,  представиће се и друге научно истраживачке институције из Војводине.


По речима извршног директора за сајамску делатност на Новосадском сајму Бориса Надлукача, долазак на овај сајам омогућава привредницима да се упознају с иновативним решењима примењивим у пракси.

- Сајам ће пружити увид у досадашњу сарадњу научноистраживачке заједнице у Војводини и привредника спремних да иновирају пословање, а сигурно је да је то и пут за успостављање нових контаката  - каже Надлукач.

Улаз на ову приредбу је бесплатан.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести