У Европи годишње страда 4.000 радника

Степен организовања синдиката, број чланова, као и успостављање квалитетне међудржавне и међурегионална сарадње доприносе остваривању већих права радника, речено је на конференцији „Јачање синдикалног покрета и међународне синдикалне сарадње”, која је  одржана у Новом Саду.
radnici, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Скуп је организовао Савез самосталних синдиката Војводине, а представници синдиката из неколико земаља Европе указали су на то да је положај радника у свим земљама сличан, а да такви треба да буду и кораци који се предузимају у заштити радничких права.

По речима председника ССС-а Војводине Горан Милића, такви сусрети и размена искустава доприносе бржим реакцијама у заштити права радника, а сигурно је да ће искуства синдиката развијених земља добро доћи онима у Србији приликом креирања корака које треба предузети да би се повећала улога синдиката у процесу придруживања наше земље Европској унији.

По речима председника Међурегионалног савета Савеза синдиката Европе Рикарда Бељера, будући да су проблеми с којима се радници суочавају у свим земљама исти или веома слични, сарадња синдиката, практично, не зна за границе.


Снага синдиката зависи од броја чланова

– Снага синдиката зависи од броја чланова и, исто као што постоје интернационалне компаније које имају своје подружнице у многим земљама у свету, и синдикати треба да на тај начин успоставе сарадњу – на међународном и интеррегионалном нивоу, и то ће, сигурно је, позитивно утицати на положај и заштиту права радника – рекао Бенкт Форслинг.


– За бољи положај радника неопходно је да се синдикати у свим државама добро организују и да се проналазе решења да се побољша положај радника – рекао је Бељера. – Сада су у Србији зараде мање него у многим државама Европе, а с друге стране, трошкови за, рецимо, гориво  или робу широке потрошње, слични онима у развијеним земљама па је потребно пронаћи најбоље начине да се то промени, а ту сигурно могу помоћи и наша искуства. 

Омбудсман Савеза синдиката западне Шведске Бенкт Форслинг нагласио је да је значај међународне синдикалне сарадње све већи, а да се у многим земљама положај радника може унапредити. По његовим речима, сваке године у Европи око 4.000 запослених смртно страда на радном месту.

– Један од највећих пробема с којма се сусрећу запослени је несигурност радног места, што је изузетно стресно – рекао је  Форслинг. – То је приметно у готово свим делатностима, а посебно у онима у којима ради много више жена. Осим борбе за заштиту радничких права, и то је један од послова који су пред нама – да за све запослене важе иста правила и да сви могу остварити иста радна права.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести