У Хрватској месечна дефлација од 0,3 одсто у августу

ЗАГРЕБ: У Хрватској је у августу 2019. године забележена дефлација од 0,3 одсто на месечном нивоу, док је међугодишња инфлација износила 0,8 процената, што је ниже у односу на јул када је била 1,1 посто, према данас објављеном извештају Државног завода за статистику (ДЗС).
Hrvatska/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На месечном нивоу су у августу највише пале цене одеће и обуће, за 3,8 посто, што је последица сезонских снижења, док су цене покућства, опреме за кућу и редовно одржавање потонуле за 0,6 посто, а превоз за 0,3 процента, при чему су цене горива ослабиле 0,6 посто, преноси Пословни дневник.

Истовремено, у посматраном месецу су једино поскупели рекреација и култура, за 0,1 проценат.

На годишњем нивоу, у августу су највише порасле цене алкохолних пића и дувана, за 4,7 посто, а с растом од 3,8 посто пратиле су их цене у сегменту становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих горива.

Цене ресторана и хотела порасле су за 2,9 посто, док су цене рекреације и културе увећане за 2,0 процента, образовања за 1,2 одсто, хране и безалкохолних пића за 0,3 посто, а покућства, опреме за кућу и редовно одржавање за 0,1 посто.

С друге стране, на годишњем нивоу су највише пале цене одеће и обуће, за 1,6 посто, а по истој стопи је појефтинио и превоз, при чему су цене горива склизнуле за 2,2 одсто.

Кумулативно, од јануара до августа су потрошачке цене у Хрватској забележиле раст од 0,7 одсто у односу на исти период 2018.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести