У Јапан највише извозимо цигарете, а увозимо машине

БЕОГРАД: У Београду је у званичној посети Таро Коно, министар спољних послова Јапана, земље са којом је Србија у првих шест месеци ове године остварила укупну спољнотрговинску размена од 111,3 милиона долара.
c
Фото: pixabay.com/ilustracija

Укупан извоз у роби у Јапан од јануара до јуна 2019. године износио је 30,9 милиона долара, а у истом периоду увезено је робе у вредности од 80,4 милиона долара, подаци су Привредне коморе, на основу званичне статистике.

Међу топ 10 производа које је Србија у том периоду извезла у Јапан су цигарете (81 одсто), следе производи за исхрану (седам одсто), резанци од шећерне репе (три одсто), смрзнуте малине (два одсто), квасац (један одсто), глутен од пшенице (једна одсто, али и перје. 

Међу водећим производима које је Србија увезла из Јапана у првих шест месеци 2019. су делови и прибор машина (пет одсто), машине за бушење метала бургијом, нумеричке (четири одсто), багери гусеничари, самоходни (четири одсто).

У 2018. години, према подацима Републичког завода за статистику, укупна спољнотрговинска размена у роби с Јапаном износила је 208,1 милион долара. 

Укупан извоз у роби у Јапан прошле године износио је 69,6 милиона долара. 

У истом периоду увезено је 138,5 милиона долара робе, стога је покривеност увоза извозом износила 50,3 одсто.

Подаци из 2018. године показују да се увозом робе из Јапана у Србији бави више од 2.400 фирми, док су 75 компаније извозници робе из Србије на јапанско тржиште. 

У Србији је, према подацима Агенције за привредне регистре Србије, регистровано 12 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Јапана, односно правна лица регистрована у Јапану.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести