У Кањижи погон за прераду 1.000 тона меда

КАЊИЖА: Нови погон за прераду меда у кањишком предузећу „Тисакооп“ д. о. о. симболичним пресецањем врпце предали су на употребу председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и министар пољопривреде у Влади Мађарске др Иштван Нађ у присуству домаћина из те успешне породичне фирме и гостију.
kanjiza tisakoop
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Улагање је веће од три милиона евра, уз подршку Фондације „Просперитати“ новцем обезбеђеним из Мађарске и сопственим улагањима „Тисакоопа“. Директор „Тисакоопа“ Карољ Кермеци казао је да је капацитет погона прерада и паковање више од 1.000 тона меда годишње, обезбеђењем сировина у сарадњи с преко 200 пчелара из Војводине.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да је та подршка за економско оснаживање значајна из више аспеката, о чему најбоље говоре бројке. Он је то поткрепио подацима да је из кањишке општине за три године за новац Фондације „Просперитати“ аплицирао 1.331 заинтересовани, а да су реализовани њихови развојни подухвати вредни 4,2 милијарде динара, од чега је 2,1 милијарде бесповратно, што је вредност двогодишњег буyета општине Кањижа.

Мислим да су то огромне цифре, веома значајне, с једне стране, самим корисницима тих пара, а с друге, и за развој општине Кањижа, рекао је Пастор.

Јер, додао је, тај новац остаје овде, овде доприноси јачању привредне делатности.

Посебно је значајно да подвучем да је од 23 велика пројекта које смо реализовали у Војводини, пет на територији кањишке општине, која је једна од успешнијих у коришћењу тих могућности, казао је Пастор.


Посао за више од 20 радника

У предузећу „Тисакооп“ је, захваљујући поменутом улагању, отворено више од 20 нових радних места, од интеграторских послова у припреми сировинске базе, лабораторијских анализа, до прераде и паковања готових производа за испоруку на тржиште.

Квалитетан мед је атрактиван за пласман на домаћем и иностраном тржишту па ћемо с нашим брендом „Тисамед” бити заступљени тамо где смо иначе већ присутни с пословањем, а такође и у нашим „ХУнгарикум центрима”, која имамо у више градова, најавио је директор Кермеци.

Како је додао, за извоз им је интересантно тржиште Западне Европе и Скандинавије, а већ су добили веома позитивне оцене у представљању на тржиштима Русије и у Дубаију у Арапским емиратима. 


Предузеће „Тисакооп“ бави се увозом мађарских прехрамбених производа још од 1990. године, а по речима директора Кермеција, на основу добре логистичке инфраструктуре, искуства и пословних односа успостављених у протеклом периоду, у „Тисакоопу“ су 2017. године одлучили да делатност прошире на прераду и паковање меда. Подлогу за проширење делатности представљала је подршка добијена из Фондације „Просперитати“, као интегратора у производњи меда, па је инвестиција завршена прошле године.

У „Тисакоопу“ желе да искористе све природне ресурсе, у комбинацији с најновијом технологијом за прераду меда, односно да тржишту испоручују висококвалитетне производе сопствене робне марке „Тисамед“. Директор „Тисакоопа” објашњава да су на основу угоора с Фондацијом “Просперитати” у обавези да интегришу пчеларску производњу у Војводини, па је тај део посла успешно започет склапањем уговора с пчеларима. Осим пласмана на домаћем тржишту, кањишка фирма рачуна и на извоз, чим добије извозни број за производни погон.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести