У Крагујевцу први Сименсов трамвај прошао инспекцију

КРАГУЈЕВАЦ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је данас компанију Siemens Mobility код Крагујевца, где је први трамвај произведен у тој фабрици прошао инспекцију и ускоро ће се користити у Немачкој.
s
Фото: Youtube Printscreen

Министар је рекао Танјугу, после обиласка погона у Церовцу, да се у развој саобраћајне инфраструктуре у Србији инвестирају милијарде евра, али да су нам за развој саобраћаја потребни не само коридори које градимо већ и образовани млади људи и компаније попут Сименса.

"Оно што ће довести до тога да млади и образовани људи остану у земљи, јесте ово што видимо овде. То су послови за високо образоване људе", истакао је министар.

Подсетио је да наша земља има дугу традицију факултетског образовања нарочито у техничким наукама и да је јако поносан што једна таква компанија као што је Сименс отворила фабрику у Србији.

"Ту ради пуно инжењера и квалификованих радника, то је оно што желимо. Не желимо да у погонима имамо само просту радну снагу већ квалификоване раднике, инжењере и вође пројеката, како би наше фирме могле да буду главни извођачи радови у целом свету", навео је Момировић.

Министар је захвалио Сименсу на стипендијама које даје за наше студенте из Крагујевца и Београда.

Технички директор Siemens Mobility Еберхард Ланге рекао је да су у протекле две године прошли процес трансформације из произовђача само компоненти до производње комплетних трамваја.

"Овде се производе комплетни трамваји. Наш први трамвај је прошао процес инспекције прошле недеље и врло брзо можемо очекивати да тај трамвај оде у свој нови дом, у Немачкој.

Много пројеката је у току, пуно трамваја ће се произвести овде и користити широм Европе", рекао је Ланге Танјугу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао да долазак Сименса у тај град представља шансу за велики привредни бум не само у Крагујевцу већ и у целој Србији.

Сименс је компанија са традицијом дужом од једног века и један је од најпознатијих брендова у свету, нагласио је он.

Каже да Сименс запошљава младе у Крагујевцу, али и да младим инжењерима нуди и стручно усавршавање.

Основне делатности компаније су производња сиснских возила, компоненти за сиснска возила, као и инжењеринг.

У компанији је запослено 857 људи, са тенденцијом повећања броја радника.

Тренутно се ради на улагању у инфраструктуру, која подразумева нови маганцински простор, канцеларије и логистички центар.

Главни производни и аминистративни објекат налази се на површини од 25.000 квадрата, док је нови производни погон од 11.300 квадрата отворен 1. августа прошле године.

Сименс има и београдски огранак у коме је запослено 16 људи, а у Крагујевцу се налази и Сименсов инжењерски центар где се едукују млади инжењери, који тренутно запошљава око 50 инжењера.

Министар Момировић је обишао и "МИНД парк" - модерни индустријски комплекс који је у Лужницама код Крагујевца саградио бизнисмен Братислав Милановић.

У њему је за сада завршено неколико производних хала одакле се увелико извозе компоненте за шинску индустрију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести