У наредних годину дана три скупа с привредницима из дијаспоре

БЕОГРАД: Привредна комора Србије (ПКС) и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима организоваће три велике међународне инвестиционе конференције у наредних годину дана, саопштила је ПКС.
d
Фото: Tanjug/ T. Valič, ilustracija

Председник ПКС, Марко Чадеж рекао је да ће до краја ове године бити организован скуп наших привредника из дијаспоре у Швајцарској, а почетком 2022. у Аустији и Немачкој.

Привредна комора Србије ће обезбедити информације преко својих 16 регионалних комора о конкретним пројектима на локалу у које је већ сада могуће инвестирати, од сектора туризма, улагања у бањске центре и отварање етно села до пољопривреде и ИТ сектора.

Циљ је да се након више деценија покушаја, најзад омогући нашим грађанима из дијаспоре да тачно знају који су пројекти актуелни и где могу да инвестирају свој новац и покрену бизнис у Србији, рекао је Чадеж.

Кроз пројекат "Повежи се Србијо", након Швајцарксе, Аустије и Немачке, инвестиционе конференције ће се организовати и у осталим државама света у којима живи наша дијаспора.

Чадеж је рекао да ПКС може да помогне свим заинтересованима из дијаспоре који желе да уажу у крај из којег потичу, и да им се административни поступци у локалним срединама поједноставе и убрзају.

Председник ПКС додао је да би за наше грађане у дијаспори било значајно да се кроз пројекат "Тачка повратка" у дипломатско-конзуларним одељењима Србије широм света, отворе информативни центри који ће нудити све информације о актуелним пројектима.

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, истиче да је циљ да се кроз сарадњу са ПКС, са вишедеценијске приче о потенцијалима дијаспоре, пређе на конкретна дела и нашим успешним људима понуде привредни пројекти у којима могу да учествују.

У плану је и формирање новог Пословног савета за дијаспору 2021-2024 ПКС, који ће кроз конкретне активности радити на томе да се један део средстава од дознака преусмери у покретање нових бизниса, и отварање радних места у Србији.

План је да се до краја године пусти у рад онлајн база инвестиционих пројеката која је тренутно у изради кроз пројекат "Повежи се Србијо".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести