У Новом Саду Први привредни форум дијаспоре

НОВИ САД: У Конгресном центру Новосадског сајма се одржава „Први привредни форум дијаспоре“, на ком су се окупили привредници који живе у расејању, али и они који су се вратили у Србију.
privreda forum
Фото: Tanjug

Значај сваког скупа са нашим људима из дијаспоре је велик и Привредна комора Србије годинама сарађује са њима.

Дијаспора је велика снага Србије по више основа, рекао је саветник председника Привредне коморе Србије, Мирослав Милетић.

Он је истакао да велико искуство наших људи из иностранства може да буде корисно младима у Србији.

Желимо да направимо јаку економску везу привредника из Србије са привредницима из дијаспоре. Дијаспора треба да нам буде јак пословни партнер и да смањимо спољно-трговински дефицит, напоменуо је оснивач НВО „Мој херој“ Зоран Илић и предлагач пројекта „Моје срце срце бира“.

Он је подсетио да, иако велики број младих одлази, постоје и они који се враћају у Србију.

Дијаспора је наш највећи потенцијал. Дијаспора сваке године улаже у Србију око три милајрде евра, а према истраживањима могуће је да дијаспора располаже с ефективом од 300 милијарди евра, што је 10 пута више од укупног БДП наше земље, истакао је Илић. 

Напоменуо је да само у Бечу имамо око 300.000 Срба.

Следеће године имаћемо већ прве ефекте онога што данас започињемо на Новосадском сајму. Ово је почетак једне изузетно важне акције која ће од следеће године бити трајна, истакао је Илић.

Помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспору и Србима у региону, министарства спољих послова, Растко Јанковић наглашава да је економско повезивање са нашим људима који живе ван матице врло важно. 

Према његовим речима, овај скуп битно доприноси и очувању српског културног идентитета.

Међу присутним привредницима и учесницима панела, били су: власник трговинског ланца Гомеџ, Горан Ковачевић, повратник из Немачке и власник млекаре Бодри, Љубиша Дрињаковић, повратник из Француске и оснивач фирме Coopers Meal.

На почетку програма уприличена је пројекција кратког филма који је режирао Арно Гујон, оснивач НВО „Солидарност за Косово“.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести