У новосадску луку упловљава 35 милиона евра

Представници Агенције за управљање лукама посетили су луку и међународно путничко пристаниште у Новом Саду и разговарали са руководством компаније “DP World” АД Нови Сад о реализација развојних пројеката у вредности од 35 милиона евра.
w
Фото: Dnevnik.rs

Када је реч о пројектима који се очекују током ове године, посебна пажња биће посвећена инфраструктури и супраструктури, саопштено је из Агенције.

План инвестиција укључује изградњу вертикалног кеја, силоса и реконструкцију складишта, а, поред тога, најављена је и изградња контејнерског терминала.

Остварена су и улагања у реконструкцију међународног путничког пристаништа. Реконструкција ће бити завршена почетком априла.

Са становишта наутичког туризма, Нови Сад представља важну тачку на рути крузера кроз Србију и годинама је, уз Београд, најпосећенија дестинација.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић каже да ће уз подршку Агенције, компанија „DP World” у наредном периоду реализовати пројекте изградње инфраструктуре и супраструктуре.

Нарочито су важна средства намењена реконструкцији међународног путничког пристаништа. Након тешке године за крузинг, Агенција спроводи мере за опоравак путничког саобраћаја на рекама у Србији. Реконструкција пристаништа представља корак ка успешном повратку туриста, будући да је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе у 2022. години – рекао је Перовић.

Подсетио је и да ће у првој фази инвестиционог циклуса бити уложено 20 милиона евра у развој луке.

Уговор о приватизацији Луке Нови Сад, да подсетимо,  потписали су  у мају 2019. године у Влади Србије предстваници Министарства привреде  предузећа „П&О Порт Дубаи„ из Уједињених Арапских Емирата. Реч је о предузећу које послује у саставу компаније „DP World”, трећег највећег лучког оператера на свету. Лука је продата по почетној цени од 7,99 милиона евра.

Према  том уговору, план је био да у наредне три године инвестиције у ову луку буду преко 15 милиона евра, а од тога око пет милиона евра биће уложено у лучку инфраструктуру, а око 10 милиона евра у лучку супраструктуру.

„DP World” изводи радове у 41 земљи на шест континената, има преко 35.000 запослених, с годишњим приходом већим од од четири милијарде долара.

Реч је о трећем лучком оператеру на свету, а први пут ће доласком у Србију заправо изаћи на реку Дунав.

Модернизација механизације

Челници компаније – генерални директор Клаудију Негреану и извршна директорка Маја Антоловић навели су да су током претходног периода уложена средства у модернизацију механизације.

Досадашњим инвестиционим циклусом осавремењена је опрема, односно виљушкари и кранови, а стављена је у употребу машина за паковање ђубрива.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести