У ПАЗАР С ЦЕГЕРИМА Употреба пластичних кеса преполовљена

Последњих неколико дана у готово свим трговинским ланцима пластичне кесе се наплаћују, а цена је углавном два динара, и за веома кратко време њихова употреба је преполовљена.
plasticne kese, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Купце о томе да се пластичне кесе више не добијају већ наплаћују обвешатавају касири и, иако је првих дана било одређеног незадовољства, а пре би се могло рећи изненађености, сада је све више оних који у продавницу одлазе носећи цегер или корпу. У поједним радњама се, уколико муштерија не купи пластичну кесу, одобравају одређене погодности, а неки трговински ланци од сваког рачуна на којем нема ставке за куповину пластичне кесе део новца донирају за хуманитарне акције или удружења.

– У Србији сваки становник искористи око 300 пластичних кеса годишње, али тај број ће бити преполовљен до краја године захваљујући томе што се у трговинским ланцима широм Србије оне наплаћују – рекао је министар заштите животне средине Горан Триван након састанка с представницима „Домаћег трговинског ланца”, асоцијације домаћих малих трговачких ланаца. – Употреба пластичних кеса у Србији смањена је 50 до 60 одсто у свим трговинским објектима у којима се оне наплаћују.

По његовим речима, ДТЛ, који окупља 13 малопродајних трговинских фирми у Србији, придружио се иницијативи Министарства и Привредне коморе Србије, а циљ је да се акцији наплате кеса прикључи и што већи број мањих трговинских ланаца. 


Велики трошак за оно што се одмах баца

Иако је цена пластичних кесе, могло би се рећи, симболична, рачуница је јасна – само уз једну купљену кесу дневно месечни издатак је 60 динара, што није занемарљиво за нешто што ће се бацити чим се стигне кући. У многим земљама употреба пластичних кеса одавно се наплаћује, што је за релативо кратко време значајно смањило њихово коришћење. Тако нешто требало би очекивати и у Србији, а како је рекао Горан Триван, држава је спремна да се руководи и европским директивама чији је циљ да се потрошња кеса у Европи до 2025. године смањи девет пута.


Директор ДТЛ-а Обрад Поповић указао је на то да се та асоцијација придружила иницијативи Министарства и ПКС-а јер су препознали озбиљност последица употребе пластичних кеса и амбалаже. По његовим речима, прошле године је у више од 600 продајних објеката ДТЛ-а у Србији подељено око 80 милиона пластичних кеса. Он је истакао да ће ДТЛ од сваке продате пластичне кесе издвајати 20 пара за пројекте у области екологије, образовања или здравства у Србији. Истичући да је поента смањење употребе пластичних кеса а не њихова продаја, Поповић је рекао да је једна од чланица ДТЛ-а осмислила акцију – направили су биоразградиве платнене цегере с бар-кодом, те да ће муштерије, сваки пут када купују носећи цегер у радњу, имати могућност да искористе попуст на одређене производе.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести