У пет пропалих банака 240 милиона евра

Отварање обавезујућих понуда за куповину проблематичних потраживања банака у стечају одржаће се 12. фебруара, а интересовање потенцијалних инвеститора је изнад очекивања, саопштила је Агенција за осигурање депозита (АОД).
d
Фото: Dnevnik.rs

Џава је у октобру прошле године огласила продају дугова пет пропалих банака, које су у стечају - Агробанке, Нове Агробанке, Универзал банке, Привредне банке Београд и Развојне банке Војводине.

У случају Агробанке стари кредити предузећима имају номиналну вредност од 11,9 милиона евра, Нове Агробанке 119 милиона евра, Универзал банке 33,9 милиона евра, Привредне банке Београд 14,7 милиона евра, Развојне банке Војводине 8,8 милиона евра. АОД продаје и потраживања према правним лицима од 53,6 милиона евра за рачун државе.

Представници ММФ-а изразили су интересовање за текући тендерски поступак продаје проблематицних потраживања банака у стечају, односно Републике Србије и АП Војводине којима управља Агенција у складу са законом, наводи се у саопштењу АОД-а.

Стари кредити Развојне банке Војводине 8,8 милиона евра

“Оцењено је да је интересовање потенцијалних инвеститора изнад очекивања”, кажу у Агенцији и додају да је за 12.фебруар ове године предвиђено отварање обавезујућих понуда.

Реч је о понуди комбинованог портфеља проблематицних потраживања банака у стецају, Републике Србије и АП Војводине, којима управља Агенција, номиналне вредности од 240 милиона евра.

Ова потраживања су, кажу у Агенцији, понуђена за продају на тржишту са циљем постизања најбоље могуће тржишне цене “и то захваљујући синергетском ефекту укључивања већег броја појединачних потраживања различитих институција у један портфељ значајније номиналне вредности”.

Д. У.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести