У принудној ликвидацији 23 хиљаде привредних друштава

БЕОГРАД: Агенција за привредне регистре (АПР) до сада је покренула поступке принудне ликвидације за 23 хиљаде привредних друштава која две године заредом нису поднела по закону обавезне годишње финансијске извештаје, а против 6-7 хиљада биће покренути поступци за привредни преступ за неподношење извештаја за 2016. годину, речено је у АПР.
APR
Фото: Youtube Printscreen

Законску обавезу достављања годишњих извештаја АПР-у није испунило више од 51 хиљаде правних лица а од тога 41 хиљаду су привредна друштва, рекла је Ружица Стаменковић регистратор Регистра финансијских извештаја у АПР и додала да је 20 хиљада правних лица од чега осам хиљада привредних друштава које извештај нису доставила пет година. 

АПР пријаве за привредни преступ подносе „до бесвести“ каже она а ако је пријављени субјект неразврстан судови најчесће ослобађају од одговорности под паролом мале друштвене штетности док оне који су имали промет а нису поднели извештај кажњавају. 

Поступак принудне ликвидације привредних субјеката који две године узастопно нису поднеле извештај АПР-у води се за њих 23 хиљаде, а у АПР-у кажу да је ове године поднето и десетак хиљада пријава против неодговорних као и да ће до краја године бити поднето још 6-7 хиљада пријава надлежним судовима за привредне преступе из 2016. године. 

У АПР очекују да ће и уз поступак принудне ликвидације до статуса у коме сва привредна друштва уредно подносе годишње финансијске извештаје доћи за две године. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести