У просеку више од шест кандидата на један оглас за посао

Добро је познато да у Србији кадрова одређених струка има превише, а да поједина занимања лако налазе пут до радних места.
д
Фото: Dnevnik.rs

То се посебно односи на занатска занимања, као и она у области угоститељства, пре свега лети, када је потрага за привременим и повременим радницима велика. Управо то показују и подаци понуде и потражње послова у првој половини године путем плафторме за проналажење нижеквалификованих радних места „Послонаут“ јер нема значајних промена у односу на прошлу годину. Наиме, и даље недостају радници у областима неге лепоте, припреме хране, дефицитарно је и кухињско особље, као и грађевинци, док је највеће интересовање за послове конобарисања, промоција, али и чишћења.

1.613 огласа за посао курира и возача, на које се пријави у просеку 3,8 кандидата
380 огласа у области  лепоте, на које су се пријавила 343 кандидата

Подаци показују да је за неке послове конкуренција изузетна и на једно радно место пријави се и четири заинтересована кандидата, а за неке послове једноставно конкуренције нема, одсносно кадрова је мало и послодавци тешко проналазе раднике. Тако је на „Послонауту“, у области нега лепоте, за првих шест месеци објављено 380 огласа за раднике у тој делатности, али је одзив био мањи од броја понуђених радних места јер се пријавило 343 кандидата, односно било је 0,9 пријава по конкурсу. Просечно се сваког месеца објави 63 огласа из те области, а доласком лепшег времена понуда радних места се повећавала и у мају је било 113 огласа, а свега 36 пријава, док је у јуну број огласа и пријава био сличан – на 73 конкурса јавио се 71 кандидат.


Многи желе да конобаришу

Велики број огласа и велико интересовање кандидата у првој половини године владало је за послове конобарисања: за 915 отворених радних места конкурисало је више од 7.100 људи, односно 6,5 кандидата по огласу. Највише огласа било је у мају, а интересовање кандидата било је највеће у јуну, када их се на 212 огласа јавило 1.378.

Корисници платформе „Послонаут“ изузетно су заинтересовани за промоције. На 169 огласа конкурисало је чак 1.118 заинтересованих. Велико  је интересовање и за послове чишћења јер се на 245 расположивих места јавило чак 1.049 кандидата. Огласи за рад у малопродаји константно су присутни на тој апликацији и од јануара до јуна их је било 610, уз солидан одзив – 5,9 пријава по конкурсу.


Подаци с платформе „Послонаут“ показују да се грађани не отимају ни за послове у грађевини, пошто је у првој половини године на 280 огласа конкурисало 405 кандидата, односно просечно је за једно радно место стигла 1,4 пријава. Слична ситуација је и у категоријама припреме хране и кухињског особља, а до посла су најлакше долазили пица-мајстори, роштиљ-мајстори, пекари, посластичари... Понуда тих послова расте с пролећним месецима, а тада је и веће и интересовање кандидата, па је просек пријава по конкурсу у области припреме хране 1,5, односно на 592 понуђених радних места пријавило се 939 кандидата. Што се тиче одзива на огласе из категорије кухињско особље – кувари, помоћни кувари, помоћни радници, перачи судова, у првој половини године пристизало је просечно 3,4 пријаве по објављеном конкурсу. Осим занимања која су у вези с припремом хране, стално се траже курири и возачи па је у првој половини године објављено чак 1.613 огласа, на које се пријавило просечно 3,8 кандидата.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести