У прва три месеца 2018. суфицит од 32 милиона евра у туризму

БЕОГРАД: У прва три месеца 2018. године Србија је остварила суфицит од 32 милиона евра у области туризма, каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и додаје да највише туриста долази из региона, из Црне Горе и БиХ, док су на трећем месту гости из Румуније чији је долазак повећан за 60 одсто.
beograd srbija turizam pixabay
Фото: pixabay.com

Лабовић за Танјуг наводи да су позитивни резултати у туризму охрабрујући, те да је туризам заједничким напорима стављен на значајно место у економији.

"Влада, министарство трговине, али и општа јавност прихватили су туризам и поставили га на значајно место у нашој економији. У том смислу се у туризам јако пуно улаже, али има и места за напредак, у смислу додатних садржаја, саобраћаја, туристичке инфрструктуре и наравно промоције", објашњава она.

Додаје, да је забележен велики пораст доласка туриста из Македоније, као и из Кине, чији се број у прва четири месеца ове године повећао за 138 одсто. 

Како каже, гости из иностранства углавном посећују Београд и околину, Нови Сад, Фрушку Гору, Сремске Карловце и остају 2,5 до три дана, док домаћи туристи на првом месту посећују планине и бање, а затим и градове, па је и њихов боравак дужи, пет до седам дана.

"Томе доста доприносе и ваучери, субвенционисана мера министарства трговине, туризма и телекомуникација захваљујући којима се продужава њихов боравак", каже Лабовић и додаје да је у току кампања "Види Србију, које моменте ћеш ти памтити овог лета?".

Кампања је усмерена на стимулисање туриста да поделе моменте које доживе кроз посету Србији.

"Сада нам је фокус активан одмор, јер је то тренд у свету, али наравно поред тога ту су и невероватна природа, културно-историјско наслеђе, етно села, реке, језера. Дунав је изузетан потенцијал, а понуда је заиста шаролика", наводи она.

У циљу промоције Србије спроводе се регионалне, домаће кампање, као и глобалне, а поруке које се комуницирају зависе од тржишта коме су упућене, каже Лабовић и додаје да свака посета не укључује само једну врсту одмора, већ и друге успутне садржаје.

Истиче и значај гастрономске понуде, која је, како каже, постала препознатљив симбол Србије, као и већ познато гостопримство домаћина.

Према подацима Републичког завода за статистику Србију је у периоду јануар-април ове године посетило укупно 867.453 туриста, што је за 10 одсто више у односу на исти период прошле године. 

Од тог броја, домаћих туриста је било 475.464, за девет одсто више, а иностраних 391.989, за 11 одсто више него у истом периоду прошле године. 

Остварено је укупно 2.441.486 ноћења, за 11 процената више, од чега су домаћи туристи остварили 1.541.518 ноћења, а инострани 899.968 од укупног броја остварених ноћења.

Од страних земаља, највећи број ноћења остварили су туристи из Босне и Херцеговине - 63.781 ноћења, што је пет процената више у поређењу са периодом јануар-април 2017. године, затим следе туристи из Црне Горе, Румуније, Хрватске, Бугарске, Македоније...

Само у априлу, број долазака туриста већи је за седам одсто на годишњем нивоу, а број ноћења за 11,3 одсто.

Број ноћења домаћих туриста већи је за 13,2 одсто, а страних туриста за 8,4 одсто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести