У Шимановце улажу и Швајцарци и наши

ПЕЋИНЦИ: Пећинци већ неколико година важе за локалну самоуправу с највећим бројем страних инвеститора.
sika srbija
Фото: Youtube Printscreen

Поред све већег доласка нових и већ постојећи инвеститори проширују своје погоне и реализују нове инвестиције вредне неколико милиона евра. Свака нова инвестиција , нових или старих инвеститора, отвара радна места намењена пре свега локалном становништву, али посао у индустријској зони у Шимановцима све чешће налазе и грађани из других локалних самоуправа.

Тако компанија “Open mind”, која је први пословни објекат изградила 2010. године и издала га “Атлантик групи”, тренутно гради нови, за који је према речима Миодрага Стијановића, сувласника компаније, познат закупац.

У току је прва фаза градње објекта који се простире на 23 хиљаде квадратних метара, а свеукупна инвестиција је вредна око 10 милиона евра, истакао је Стијановић.

Према његовим речима, повољан привредни амбијент у Шимановцима привлачи бројне инвеститоре.

Добра путна инфраструктура, одлична повезаност са Београдом и другим насељима у општини, као и близина ауто- пута Е-70 само су неке од предности на којима инститирају наши закупци, закључује Стијовић.

Компанија “Сика Србија” део је швајцарске мултинационалне компаније “Сика”, а прва фабрику адитива за бетон у Шимановцима почела је с радом 2013. године. Већ наредне 2014. године са радом је почела и друга фабрика у Шимановцима за производњу прашкастих производа за малтере у грађевинарству, а према најави Драгана Гавриловића, генералног директора компаније, почиње и градња треће фабрике такође за производњу прашкастих производа – малтера у грађевинарству.


Задржати младе

Председник општине Пећинци Жељко Трбовић истиче да је веома важно што компанија “Сика Србија” прати трендове миграција радне снаге и настоји да добрим условима за рад спречи одлив локалне радне снаге, што је и циљ локалне самоуправе.

У ситуацији када имамо негативан прираштај становништва веома је значајно да младе људе задржимо овде. Мислим да у томе за сада успевамо, јер мало је средина у којима млади људи имају боље услове за школовање и веће шансе да одмах по завршетку школовања пронађу запослење него у нашој општини, закључио је Трбовић.    


За општину Пећинци смо се одлучили због добре сарадње с људима из локалне самоуправе, добре локације и пословног амбијента који нас овде окружује. Из центра у Шимановцима поред Србије покривамо и тржиште Црне Горе, а наши производи се извозе и у Словенија, Хрватску, Мађарску, Бугарску, Румунију, Словачку, Француску, па чак и у Швајцарску, што значи да је квалитет производа који се овде праве на истом нивоу као и у најразвијенијим земљама света, рекао је Гавриловић.

Вредност инвестиције ове компаније до сада је око шест милиона евра и тренутно упошљавама стотинак радника, а обе фабрике раде максималним капацитетом у три смене.

Да бисмо одговорили захтевима тржишта ускоро почињемо и градњу треће фабрике, такође за производњу прашкастих производа, па самим тим ће нам требати и нови радници. С поносом истичем да је компанија “Сика Србија” прошле године била друга по успешности од 105 земаља у којима компанија “Сика” послује, истакао је Гавриловић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести