У „Сименсу” тврде да се исплати улагати у Србију

НОВИ САД: Генерални директор „Сименс мобилитија” Арнулф Волфрам, који је у Лондону учествовао на конференцији „Фајненшел тајмса” и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана, истакао је да се исплате улагања у овај регион, посебно у Србију.
simens dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Волфрам је за Танјуг рекао да „Сименс” и регион повезује 150-годишња историја.

Након политичких промена деведесетих, поново смо оживели наше присуство у региону, пре свега у Србији, где имамо око 3.000 запослених, објаснио је он.

Рекао је да су искуства „Сименса” у региону, посебно у Србији, позитивна, и да може инвеститорима само да препоручи улагање у регион.

Указао је на то да у региону има довољно образованог кадра, као и да постоји подршка локалне политике. Такође и домаће институције настављају да охрабрују улагаче.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је потенцијалним инвеститорима из света да вреди инвестирати у Западни Балкан, на конференцији у Лондону коју су заједно организовали угледни британски лист „Фајненшел тајмс” и Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФ). Чадеж је, у изјави Тањугу, казао да су на скупу изнете чињенице да, када се узме у обзир перспектива у наредних пет до седам година, сваки евро уложен на Западном Балкану вреди много више него у било којем другом региону европског континента.

Узмите у обзир само дигиталну економију на Западном Балкану, она расте двоцифреном брзином, и то не десет одсто већ 20 и више, објаснио је он.

Како је додао, такви подаци говоре довољно о великом потенцијалу који имају наше економије.

Указао је на то да је било говора о приступним преговорима с ЕУ, додајући да то јесте битно, и истакао да је Западни Балкан већ део европске економије.

Везани смо трговином и производњом с европским играчима и тако смо већ део Европе, нагласио је он, додајући да је из тог разлога и „Кока-Кола” у Србији купила компанију вредну 200 милиона евра.

То, како истиче, говори о томе да наша економија јесте вредна улагања и да, ако будемо наставили да се понашамо одговорно, пре свега политика, ако буде наставила да ради на стабилизацији региона, одговорно се понаша према буyету и инвестира у праве ствари, а не у социјални мир и потрошњу, онда имамо велике потенцијале.


Све зависи од економске оправданости

На питање да ли ће „Сименс” наставити да улаже у регион и Србију, Волфрам је казао да све зависи од економског развоја и да сва улагања морају бити економски оправдана.

Уочавамо велики економски раст у региону. Као фирма која је из области инфраструктуре, такав развој може бити користан ако је повезан с локалним инвестицијама, поручио је он.


На пословном форуму у Лондону учествовали су водећи менаџери више од 70 мултинационалних корпорација.

Међу учесницима су биле глобалне компаније попут „Сименса” или „Рио Тинта”, инвестиционе банаке и фондови „Морган Стенли”, „Номура”, МУФГ банка, Државна банка Индије, Комерцбанка, БНП Париба, „БЦ Партнерс” и „МидЕуропа Партнерс”, представници Лондонске берзе, консултантских кућа, маркетиншких и агенција које се баве истраживањем тржишта.

Пословну заједницу Западног Балкана у Лондону су представиле компаније из свих економија региона, међу којима велики регионални играчи: „Моји брендови”, „АСА превент”, „Балфин” и „Агна група”, „Деволи корпорација”, „Луштица девелопмент”, „Портонови”, „ИГМ Траде”...

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести