У Србији 3.767 блокираних фирми - 16 % угоститељских

БЕОГРАД: У односу на укупан број активних фирми, у Србији је проценат блокираних фирми 0,77, што је мање него у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини а три пута више него у Словенији, подаци су анализе бонитетне куће ЦомпанyЊалл урађене за портал Бизнис.рс.
Kafic lokal/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Поредећи податке у сектору угоститељства, наводи се да је 16 процената свих фирми чији су рачуни у Србији у блокади из те банше, а следе Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, док је у Словенији то девет процената.

Анализа са почетка априла показала је да је у Словенији највећи број блокираних у друмском теретном саобраћају и пословном саветовању, у Црној Гори у сектору грађевинарства, док је у Србији, Хрватској и БиХ највише блокираних у сектору угоститељства.

Према подацима CompanyWall-а, укупан број блокираних фирми у Србији је 3.767, од чега је у сектору ресторана 381, а међу регистрованима за услуге припремања и послуживања хране - 208 субјеката.

Како се наводи међу одблокиранима је 6.427 привредних субјеката а ту су по броју на прва три места сектори неспецијализоване трговине на велико, друмског превоза терета и такси превоз.

Професорка Економског факултета у Подгорици Гордана Ђуровић оценила је да су у региону више погођене привреде које су сервисно оријентисане, где је туризам окосница привредног развоја.

"Србија показује најбољу отпорност економије мерено смањењем БДП-а од света један одсто у прошлој години", коментарисала је она, преноси Бизнис.рс.

У сектору трговине проценат блокираних у односу на број активних у Србији је шест одсто, што је далеко мање него у Црној Гори, а упола више него у Хрватској и по три пута више него у Словенији и БиХ.

Професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић истакао је да су, са изузетком Црне Горе, у Србији најлошији показатељи односа блокираних према броју одблокираних фирми, као и број блокираних фирми у односу на БДП.

"То може бити реалан показатељ степена ефикасности мера Владе Србије, односно да ли је државна помоћ заиста дошла до оних којима је била потребна, али и да ли је реално очекивати брз привредни опоравак ове и наредне године", истакао је Шошкић за Бизнис.рс.

Према подацима Уније послодаваца Србије, у региону функционише приближно 340.000 фирми од чега је 95 процената укупно учешће микро, малих и средњих предузећа.

Директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић истиче да је државна помоћ фирмама и грађанима закључно са "трећим пакетом" достигла око 20 одсто БДП-а, али наглашава да је она има карактер "урегентне реакције".

"Она представља гашење пожара. Међутим, кад год да криза прође, биће потребно да се привреда поново покрене, а предузећа су вец исцрпљена нижим приходима, неликвидношћу, па и губљењем тржишта и партнера", истакао је Дробњаковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести