У Србији наследницима остају и имовина и дуговања

Швајцарски суд објавио је у српским медијима позив наследницима Радоја Степановића, држављанина Србије који је преминуо у Цириху. У првом реду се позивају могући потомци да се јаве за наследство.
imovina, pixabay
Фото: pixabay.com

У случају да не постоје његови потомци, у другом реду позивају се да се јаве за наследство могућа рођена браћа и сестре или полубраћа и полусестре или, у случају да су они преминули, њихови потомци. У трећем реду позвани су да се за наследство јаве потомци деда и бака с мајчине и очеве стране. Сви који имају доказ о својству наследника треба да се јаве швајцарском суду у року од године, и то на поднеску који мора бити на немачком, француском, италијанском или енглеском језику.

Мада позив на наследство звучи примамљиво, потенцијални наследници у Србији прво морају да се упознају с пореским прописима у Швајцарској јер они не морају бити исти као у нашој држави. То јест, прво да нађу доброг адвоката у Швајцарској или у Србији који познаје ту проблематику у тој богатој држави. Јер, по српским прописима, у случају смрти физичког лица, наследници наслеђују и имовину и дугове, па и порез на имовину. У мартовском билтену Министарство финансија објавило је стручно мишљење за поступање Пореске управе у случају смрти физичког лица. По том мишљењу, пореску обавезу пословно неспособног физичког лица или одсутног физичког лица коме се не зна пребивалиште испуњава заступник те имовине. Ако имовина није довољна да се намири дуг по основу пореза и споредних пореских давања, ненамирени део се отписује.

Мада позив на наследство звучи примамљиво, потенцијални наследници у Србији прво морају да се упознају с пореским прописима у Швајцарској

По Закону о наслеђу, наследник одговара за оставиочеве дугове до висине вредности наслеђене имовине. У исто време, Законом о ванпарничном поступку прописано је да, кад суд утврди којим лицима припада право на наслеђе, оглашава та лица за наследнике решењем о наслеђивању. Правоснажно решење о наслеђивању доставља се надлежном органу Пореске управе. Сагласно томе, наводи Министарство финансија, то значи да сва права и обавезе преминулог лица прелазе на његове наследнике, као и дугови до висине вредности наслеђене имовине, укључујући и неизмирену обавезу по основу пореза на имовину. Дакле, наследници добијају и имовину, али и евентуалне дугове.

Када суд утврди којим лицима припада право на наслеђе, Пореска управа на основу решења о наслеђивању и имена наследника, њима пребацује права и обавезе коју је преминуло лице имало.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести