У Србији ради 5.950 страних факултетлија

НОВИ САД: Српски Закон о запошљавању странаца из 2014. године познаје седам врста радних дозвола: личну, за запошљавање, за кретање у оквиру привредног друштва, за упућивање, за независне професионалце, за самозапошљавање и за стручно оспособљавање и усавршавање.
stranci laboratorija
Фото: pixabay.com

Анализа досадашње примене тог законског акта показала је да је Национална служба за запошљавање издала највише радних дозвола за запошљавање странаца. Због тога се Влада Србије одлучила на измену и допуну Закона о запошљавању странаца, чија је суштина смањење рока у којем послодавац од државе тражи дозволу за рад странца у Србији.

У 2013. години НСЗ је издао 2.784 радне дозволе страним држављанима који су привремено радили у Србији. Највише је било држављана Русије, Грчке, Македоније и Кине.

Од 1. јануара до 31. августа 2014. године издато је 1.905 радних дозвола страним држављанима. Годину касније, 2015, НСЗ је издао 6.362 дозволе, од којих 2.873 чине радне дозволе за запошљавање, што је 45,16 одсто укупног броја дозвола издатих странцима. Тај тренд настављен је и у 2016. години и лане.

Тако је током прошле године издавање радних дозвола странцима за рад у Србији чинило 44,26 одсто од укупно издатих докумената страним држављанима, док је у прва четири месеца ове године тај број повећан и чини 46,11 одсто. Највише радних дозвола за рад од почетка године до априла издато је у филијалама НСЗ-а Београд, Нови Сад и Ниш.

Од почетка примене Закона о запошљавању странаца издато је 6.419 радних дозвола за рад страним држављанима с високом стручном спремом, 5.954 са средњом и 1.743 с трећим степеном стручне спреме. Структура издатих радних дозвола странцима с високом стручном спремом показује да је их највећи број техничке струке: електротехника, ИТ сектор, инжењери грађевинарства, саобраћаја, затим финансијски стручњаци и друго.


Закон спроводи Министарство за рад

За спровођење Закона о запошљавању странаца задужено је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, док инспекцијски надзор над испуњењем услова за запошљавање странаца спроводи Инспекторат рада, и то јединствено на целој територији Србије.


У образложењу предложених измена и допуна Закона о запошљавању странаца, које је упућено посланицима Скупштине Србије на усвајање по хитном поступку, наводи се да пракса показује да постоји велико интересовање послодаваца за брже издавање радних дозвола страним држављанима да би он што пре ступили на рад – сада се предлаже да се то учини десет дана пре њиховог доласка у Србију, а било је месец дана раније. То би допринело и бржем развоју пословног окружења у нашој држави, али уједно и прецизнијој слици о броју и кретању странаца који остварују права на основу рада у Србији. Самим тим, наводи се у образложењу, Србија ствара веће шансе страним компанијама које желе да дошу да ангажују висококвалификоване стручњаке или мајсторе који овде недостају, из других држава и повећавају производњу и шире се у нашим општинама.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести