У Србији се сваког месеца покрене 35 стечајних поступака

БЕОГРАД: У Србији се у просеку сваког месеца покрене 35 стечајних поступака над фирмамам које нису у стању да наставе са пословањем, кажу за Танјуг у Агенцији за лиценцирање стечајних управника.
stecaj, ilustracija
Фото: Илустрација

Тренутно се, према подацима ове Агенције, пред Привредним судовима у Србији води чак 2.093 поступка.
Од тог броја, кажу, 706 предузећа су у већинској државној или друштвеној својини, а њихове стечајне поступке води Агенција за лиценцирање стечајних управника, док су за 1.387 одређени стечајни управници.

Просечно време трајања поступка у Србији за активна предузећа у стечају, наводе из Агенције, је око четири године, девет месеци и 10 дана.
Уколико се узме у обзир укупан број стечаја који су покренути и вођени од тренутка ступања на снагу Закона о стечајном поступку, од 2005. године до данас, просечно време трајања стечајног поступка је нешто мање од три године.

Од ступања на снагу тог Закона до данас, покренутно је 6.885 поступака пред 16 Привредних судова у Србији, од којих је највише пред Привредним судом у Београду - 2.015 поступака.

Колико ће поступака о стечају бити покренуто у наредних месец дана, из Агенције за Танјуг кажу да не могу да дају тачну процену, јер Агенција, наводе, добија информацију тек када се стечајни поступак и званично отвори.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести