У свету привреде у паду, кинески БДП порастао за 4,9 одсто

ПЕКИНГ: Кинеска привреда, друга највећа привреда у свету, убрзала се у трећем тромесечју, потпомогнута опоравком потрошње почетком јесени, а након шока који је проузроковао корона вирус, показали су данас званични подаци.
kina, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Кинески БДП од јула до септембра порастао је 4,9 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је завод за статистику.

Истовремено, велика већина земаља света бележи привредни пад.

На тромесечном нивоу, од јула до септембра БДП је порастао 2,7 одсто, у другом тромесечју био је већи 11,5 одсто у поређењу са почетком године.

У педиоду од јануара до септембра активности су биле 0,7 одсто више него у истом прошлогодишњем раздобљу, преноси портал Индеx.

Опоравак Кине од корона шока почео је већ почетком пролећа, а нови подаци откривају да се почетком јесени проширио и на потрошњу, па је тако промет у малопродају у септембру порастао 3,3 одсто на годишњем нивоу, а у августу је порастао скромних 0,5 одсто.

Индустријска производња скочила је у септембру 6,9 одсто, након 5,6-постотног повећања у претходном месецу.

И улагања компанија показују приметне знакове опоравка, па су тако улагања у фиксни капитал у првих девет месеци била већа 0,8 одсто него у истом раздобљу 2019. године, а у првих осам месеци била су нижа 0,3 одсто.

Влада је увела низ мера како би подстакла раст и подупрла запосленост, укључујући појачану државну потрошњу и пореске олакшице.

Како се наводи, кинеска привреда ће једина у групи великих привреда забележити позитивну стопу раста од 1,9 одсто, проценио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести