Удружење банака Србије приступило Мрежи одрживог банкарства

БЕОГРАД: Удружење банака Србије (УБС) приступило је Мрежи одрживог банкарства (Sustainable Banking Network - SBN), асоцијацији која се залаже за унапређење одрживих финансија у складу са добром међународном праксом, саопштио је данас УБС.
Bankomat  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Банкомат  Фото: Дневник.рс  

УБС окупља све банке које послују у Србији, као и Београдску берзу а СБН је јединствена, добровољна заједница регулаторних агенција финансијског сектора и банкарских удружења из тржишта у развоју и део је Међународне финансијске корпорације (ИФЦ).

СБН заједно са 41 земљом чланицом представља 43 билиона америчких долара (86 посто) укупне банкарске имовине на тржиштима у развоју, саопштио је УБС.

"Овим чланством финансијски сектор Србије направио је још један корак у прихватању најбољих банкарских пракси, што је дугорочни циљ Удружења банака Србије. Идемо ка томе да смањујемо ризике везане за животну средину, друштво и управљање, што ће дугорочно донети боље резултате за предузећа и развој приватног сектора“, изјавио је генерални секретар УБС Владимир Васић поводом овог прикључења.

Из УБС наводе да је ИФЦ чланица Групе Светске банке и највећа глобална развојна институција усмерена на приватни сектор на тржиштима у настајању.

Додаје се да ИФЦ ради у више од 100 земаља, а у фискалној 2020. години уложила је 22 милијарде долара у приватне компаније и финансијске институције у земљама у развоју.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести