Укњижба непокретности електронским путем

НОВИ САД: У Србији тренутно постоји 440 лиценцираних геодетских организација које немају ограничења у вези с пружањем геодетских услуга – ни у погледу територије, нити радног времена или нешто друго, осим да раде у складу са законом и буду на услузи грађанима.
Katastar u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Републички геодетски завод израдио је мапу лиценцираних геодетских организација и обезбедио увид у све неопходне пословне податке да би се могао спроводити нови е-сервис те службе. Новим е-сервисом смањено је оптерећење за грађане, а истовремено је омогућено да администрација непокретности функционише лакше, једноставније, ефикасније и поузданије.

Реч је о електронском шалтеру, јединственом информационом сервису, који повезује неколико процедура у различитим органима државне управе, професионалним геодетским организацијама и различитим нивоима власти. Он, заправо, омогућава лиценцираним геодетским организацијама да комуницирају с Републичким геодетским заводом искључиво електронским путем, без обзира на то где су, што смањује огромне проблеме који имају грађани Србије, унапређује ефикасност у раду и смањује корупцију.

Конкретно, том новом услугом грађанима је омогућено дигитално подношење захтева Катастру путем лиценцираних геодетских организација. Сада грађани све своје послове из области рада геодетских организација могу обавити у свом граду без обзира на то где је непокретност коју купују или укњижавају, што је велика уштеда и у времену и у новцу, имајући у виду да је до сада било непоходно ићи у место у којем је непокретност и подносити захтев тамошњој служби за катастар непокретности.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести