Улагање у инфраструктуру начин да се стручњаци задрже у Србији

БЕОГРАД: „Тамо где је развијена инфраструктура, тамо долазе и инвеститори, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
precistac voda
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Поводом новог великог инвестиционог циклуса у земљи, вредног између пет и 10 милијарди евра, чије је покретање председник Србије најавио пре краја године, Чадеж је истакао да ако држава крене да улаже у велике пројекте, постоји могућност да стручњаке задржите у земљи.

Према речима Чадежа, Србија је у протеклих 10 година морала прво да дође до стабилне економске ситуације у којој има средства, да би са партнерима из ЕУ могли да се раде велики инфраструктурни пројекти.

"Борили смо се са другим изазовима раније - како да смањимо јавни дуг, како да смањимо број незапослених. То су ствари које сте прво морали да решите да би се створили услови да имате новац, као што га сада има у буџету, да можете да издвајате за велике инвестиционе пројекте", навео је Чадеж за РТС.

Чадеж је истакао да када су поплаве у питању, показује се колико деценија уназад је Србији фалило такво веће инвестиционо улагање у инфраструктуру. 

"То нису само ауто-путеви, нису само струјна мрежа. То је и канализација, колектори и пречистачи за воду. То је читав низ који омогућава да нормално можете да функционишете. Тамо где је инфраструктура развијена, тамо су фабрике и дошле. Осамдесет посто од 200 фабрика које су отворене у протекле две године у Србији је уз главне коридоре, са развијеном мрежом локалних путева, дигиталним мрежама, уз све оно што је потребно инвеститору", истакао је Чадеж.

Према његовим речима, Златиборски округ годинама "није видео" инвеститора, јер нема добру инфраструктуру. 

"Људи одлазе из крајева где нема инфраструктуре и где нема инвеститора. Ако желимо да их задржимо морамо да инвестирамо", додао је Чадеж.

У Србији, каже, ради око 15.000 грађевинских компанија, што је важно за велике инфраструктурне пројекте. 

"Радиће и домаће и стране фирме заједно. ТЕНТ Обреновац, радиле су ''Хитачи'' и ''Јединство'' из Ужица. Скоро 100 компанија радило је деоницу Прељина на ауто-путу. Ту је још стотине домаћих компанија, које праве материјал", навео је Чадеж.

Додаје да је прошла година била рекордна када је у питању грађевинска индустрија, а у овој години та индустрија бележи раст од 13 посто.

"Грађевинска индустрија постаје и покретач раста БДП-а. Важна је анализа главног економисте Светске банке Лазара Шестовића да сваких 500 милиона добро уложених у инфраструктуру доноси један проценат више у расту БДП-а", истакао је Чадеж. 

На питање да ли имамо радну снагу за такве велике пројекте, Чадеж каже да можемо да одговоримо на тај изазов, али да мора брже да се ради на усклађивању система образовања, на чему, наводи, Влада Србије ради.

"Бојим се да ако будемо спори у мењању нашег образовног система, у томе какве стручњаке производимо, да ћемо врло брзо остати у немогућности да изведемо велике инфраструктурне пројекте. Када имате посла овде, онда ћете наравно пре остати овде да радите. Ако држава крене да улаже у велике пројекте, значи да имате могућност да те стручњаке задржите овде", навео је Чадеж.

Коментаришући то што је еврообвезница Србије емитована на Лондонској берзи по изузетно ниској каматној стопи и то што је Србија скинута са "сиве листе" ФАТФ-а, Чадеж каже да када једна земља добије тако ниску премију ризика, онда то довољно говори, не само о томе да ли је ниска премија ризика, него како вас инвеститор види у наредних пет година.

"Инвеститор купује ваш бонд због будућности. Купује своју претпоставку да ће овде бити економског раста", закључио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести