УНКТАД: Пад међународне трговине ове године биће 20 одсто

ЖЕНЕВА: Међународна трговина ће у другом кварталу забележити пад од 27 процената, а у целој 2020.години ће потонути за 20 посто, јер је пандемија корона вируса урушила главне секторе, укључујући ауто и енергетску индустрију, објавила је Конференција УН за трговину и развој, УНКТАД.
c
Фото: pixabay.com

"Узимајући у обзир сталну неизвесност, УНКТАД прогнозира пад од око 20 посто за 2020. годину", наводи се у данас објављеном извештају те организације, преноси Ројтерс.

Трговина у аутомобилском и енергетском сектору је, како се додаје, колабирала, док је трговина пољопривредно-прехрамбеним производима била стабилна.

Према извештају УНКТАД-а, трговина у земљама у развоју је се, по свему судећи, “стропоштала” у априлу, падајући брже него у развијеним земљама.

Такође, увоз земаља у развоју је пао у априлу за 19 процената, док је њихов извоз опао за 18 одсто, према саопштењу.

УНКТАД такође констатује да је изгледа учинак Кине био бољи у односу на друге велике економије, при чему је њен извоз у априлу порастао за 3,0 посто, али упозорава да ће опоравак можда бити краткотрајан, јер су кинески увоз и извоз пали у мају за 8 процената, извештава Ројтерс.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести