УНУТРАШЊЕ МИГРАЦИЈЕ Путеви воде ка радном месту у Београду и Новом Саду

Много је разлога за промену пребивалишта, а најчешћи је, слободно се може рећи, потрага за послом.
novi sad
Фото: Dnevnik.rs

Многи грађани Србије због тога одлазе у иностранство, али је, наравно, и много оних који се селе унутар земље, а осим потраге за послом место становања мења се и због школовања, жендибе, удаје... Унутрашње миграције становништва су уобичајене, а по подацима Републичког завода за статистику током 2019. године у Србији је 127.421 особа променила пребивалиште, односно трајно се преселило из једног у друго место/насеље, али има и оних који остану у истом граду, општини или региону.

Подаци РЗС показују и да се прошле године највише особа селило из једне у другу општину/град унутар исте области (38,3 посто), а најмање из једног у друго насеље у оквиру исте општине/града (24,3 посто). Највећи број пресељења остварен је на територији Београдске области, у којој је забележено 52. 964 досељења, односно 45.240 одсељења.

34,4 године просечна старост оних који се селе

Будући да је просечна старост оних који су променили пребивалиште 34,4 године (за мушкарце 34,8 година, а за жене 34 година), могло би се рећи да је управо економски разлог најчешћи за доношење одлуке о промени пребивалишта, а да су највеће бројке везане за највеће и најразвијеније градове. Наиме, подаци РСЗ говоре да су Београдски регион и Регион Војводине у 2019. години имали позитиван миграциони салдо, а исти резултат оствариле су Београдска област, те Јужнобачка, Севернобачка и Нишавска област.

По речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, извесно је да је потрага за послом један од најважнијих фактора за унутрашње миграције.


Негативан салдо у 133 општине

Подаци РСЗ показују да је, када се посматра на нивоу општина/градова, у тек 35 њих прошле године остварен позитиван миграциони салдо. Негативан миграциони салдо забележен је у 133 општине/града, а у једној је миграциони салдо једнак нули, односно исти је број оних који су се лани доселили и одселили. Са становишта економске активности, 60 посто миграната су издржавана лица, 32 посто су активна, а осам посто је оних који имају лични приход.


- У већим градовима сконцентрисани су највећи производни капацитети, понуда за посао је највише, а то су и универзитетски центри  - каже Милић. - Грађани се из различитих разлога селе, понекад то буде само на пар месеци, рецимо кад су у питању сезонски послови, а онда то ново место постане место у којем су пронашли егзистенцију и у њему остају. Наравно, највише се одлази из мање развијених делова земље, али има миграција и између већих градова.

2.117 више досељених од одсељених у Новом Саду

Подаци РСЗ кажу да је у Војодини прошле године забележено укупно 28.789 досељења, од којих се 13.237 особа доселило из неке друге области, а 7.216 из исте. У исто време забележено је 28.210 одсељења - у неку другу област одселило се 12.719 људи, а 7.216 особа је променило пребивалишта, али је остало у истој области. Миграциони салдо у Војводини је позитиван и износи 519, а број пресељења међу насељима  исте оптшине или града је 8.275.

Највеће миграције у Војводини забележене су у Јужнобачкој области јер је прошле године било 12.131 досељења, а 10.381 одсељења. Ова обаст бележи позитиван миграциони салдо од 1.750, а осим ње то је остварено још само у Севернобачкој области где он износи 67. У преосталих пет области у Војводини забележен је негативан миграциони салдо -  из Западнобачке области прошле године се одселило 400 људи више

него што се доселило, Јужнобанатској  -111,  Севернобанатској - 213, Средњобанатској - 510 и Сремској  области где је негативни салдо био 103.

Највеће миграције, наравно, везане су за највеће градове, а предњачи Нови Сад где је остварен позитивни миграциони салдо 2.117, а потом следе Панчево, Суботица, Стара Пазова, али су бројке много ниже. Највећи негативни миграциони салдо забележио је Врбас - 236, а веома високо пласирани су и Зрењанин - 181, Кикинда - 149, као и Сомбор, из којег се одселило 151 особа више него што је у њему нашло ново место за живот.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести