Уручени уговори о подстицајима јавним установама у Војводини

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић уручио је данас 33 уговора представницима јавних установа у Војводини, које су добиле укупно осам милиона динара бесповратних средстава за израду елабората енергетске ефикасности.
д
Фото: Покрајинска влада

Према речима секретара Грбића, средства су опредељена у оквиру Програма енергетске ефикасности Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Он је навео да је израда елабората енергетске ефикасности - први и основни корак ка спровођењу мера енергетске ефикасности на објектима јавних установа - школа, предшколских установа, домова здравља, библиотека. Истовремено, елаборат је неопходан корак, који установама омогућава да аплицирају за подстицајна средства из фондова Европске уније.

„Имајући у виду значај енергената за развој једног друштва и привреде, а с друге стране и директиве и пројекције Европске уније, да се до 2050. године потрошња енергената смањи за 41 одсто, у 2019. години смо за израду елабората предвидели повећање средства на 9,5 милиона динара“, казао је Грбић.

Он је навео податак да су врата и прозори на 55 одсто зграда јавних установа, просечне старости 20-30 година, флуо расвета је спроведена у 88 одсто зграда, док ЛЕД расвета постоји у свега три одсто зграда.

Грбић је још додао да тренутно у Војводини свега 12 одсто зграда има енергетски пасош, а као неповољну истакао је чињеницу да 89 одсто зграда уопште није прегледано. Што се тиче кровова, на свега три одсто зграда су спроведене мере енергетске ефикасности, док 62 одсто кровова није прегледано.

„Ови подаци указују на потребу да сви заједно треба да уложимо много напора да у овој области резултати буду бољи. Због тога нам је намера да формирамо буџетски фонд, који би се пре свега бавио спровођењем мера енергетске ефикасности за јавне установе и за физичка лица“, казао је Грбић и додао да је циљ да се смањи потрошња енергената, загађење животне средине, али и да се растерети буџет установа и домаћинстава.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести