Ускоро дозвола за извоз јаја и пилетине у ЕУ

БЕОГРАД: Србија би ускоро могла да добије "зелено светло" за извоз јаја и пилећег меса у Европску унију, јер смо усвојили прописе о праћењу салмонеле код животиња, што би могло да одблокира наш извоз на европско тржиште, пише сутрашња Политика.
Prodaja jaja na pijaci Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Живинарски сектор је већ годинама под блокадом због неусаглашених прописа о праћењу салмонеле код животиња. Како "Политика" сазнаје, у нашој земљи однедавно се примењује правилник који регулише ову област и усаглашен је са европским.

Сада је на потезу Европска комисија која треба да се изјасни да ли има примедбе на нове прописе. Очекујемо да неће бити проблема, и да ћемо ускоро добити могућност за извоз пилећег меса и јаја у ЕУ, рекао је Мирослав Благојевиц, председник Групације производаца живинског меса и јаја при Привредној комори Србије.

Медутим, како истице, за нас је значајније што би најзад требало да нам буде одобрен друмски транспорт меса и јаја преко територија држава ЕУ. 
То ће нам отворити могућност за извоз на лакше доступна, трећа тржишта као што су: Молдавија, Украјина, државе Блиског истока...

Благојевић је објаснио да су до сада живинари своје производе ка даљим тржиштима могли да шаљу само авионом, што је било скупо и потпуно неисплативо са потенцијалне извознике.

На европском тржишту конкуренција је велика, тако да би смо на извоз у ЕУ могли да рачунамо само у случају да се тамо јаве изненадне несташице, рекао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести