Ускоро нацрт стратегије управљања економским миграцијама

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је данас да се очекује да до краја године буде израђен Нацрт стратегије за управљање економским миграцијама за период 2020. до 2027. године, који ће бити представљен члановима Координационог тела у јануару следеће године.
migracije ekonomske pexel.com alex fu
Фото: migracije ekonomske/pexel.com alex fu

Ђорђевић, кој је председавао је Шестом седницом Координационог тела за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији, каже да ће, након стратегије, бити израђен и акциони план који ће пратити стратегију, а потом и локални акциони планови.

Министар Ђорђевић рекао је да је Координационо тело доста напредовало у свом раду, као и да постоји велико интересовање људи из земље, али и из иностранства да буду део овог тела и да учествују у решавању проблема који је од општег интереса, саопштило је Министарство.

„Координационо тело је отворено за све који желе да помогну и дају своје предлоге како да се млади задрже у Србији после завршеног школовања и остану да раде у својој земљи. Неопходно је да првенствено на седницама закључимо, који су то параметри, који утичу на повећане миграције, а затим да нађемо и најбољи начин да их усмеримо у супротном правцу“, рекао је Ђорђевић.

Он се захвалио ЕТФ-у и удружењу „НАЛЕД“ на подршци, као и немачкој развојној агенцији „ГИЗ“ која је заинтересована да финансира израду поменуте Стратегије.

Према речима министра, пракса да се седнице одржавају управо на местима где су млади, као што је Електротехнички факултет, биће настављена и у будуће.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић истакла је да ово удружење жели да допринесе да се проблем економских миграција, који је од општег интереса, реши на најбољи могући начин. Како каже, управо је и НАЛЕД дао идеју да се седница Координационог тела одржи баш на ЕТФ-у, где људи најбоље знају како се наши студенти школују и у које земље највише одлазе после завршетка студија.

Декан ЕТФ-а Мило Томашевић истакао је да му је велико задовољство да управо Електротехнички факултет буде домаћин данашње седнице на којој се говорило о решавању проблема, који није присутан само код нас, већ код свих држава у окружењу.

Како је истакао, проналажење начина за решавање проблема економских миграција је од велике важности за Србију и утиче на њен привредни и економски развој у наредном периоду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести