Усвојени закони за опорезивање фриленсера

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о порезу на доходак грађана и допуну Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, које се односе на опорезивање фриленсера.
kompjuter bloger internet pix
Фото: pixabay.com

Влада Србије је 21. априла постигла договор са фриленсерима о наплати пореза који подразумева да се обавезе по основу пореза и доприноса утврђују решењем Пореске управе које долази након усвајања закона.

На годишњем нивоу опорезивању не подлежу приходи у висини до 384.000 динара.

Нормирани трошкови признају се у висини од 50 одсто оствареног прихода, не обрачунава се камата до дана доношења решења Пореске управе.

И порези и доприноси се плаћају у 120 једнаких месечних рата у току наредних 10 година.

Прецизирано је да они фриленсери који месечно зарађују до 64.000 динара неће имати обавезу да плаћају порезе и доприносе које нису платили из претходног периода.

Како је раније рекао министар финансија Синиша Мали, за све остале обезбеђено је правично и прогресивно опорезивање.

Мали је навео да договорено да од 1. јануара 2022. године плаћају порезе и доприносе квартално уз признавање нормираних трошкова у висини троструког неопорезивог износа зараде што је сада 54.900 динара.

Министар је рекао да они који зарађују доста више имају довољно времена до 1. јануара 2022. године своје пословање усагласе са постојећим законским нормама и да се региструју као предузетници, да оснују своје правно лице, свој ДОО или на био који други начин регулишу свој статус.

Како је раније саопштила Влада Србије, на састанку са фриленсерима 21. априла договорено је да се радницима на интернету, односно фриленсерима, омогући уписивање радног стажа сразмерно уплаћеном делу обавеза.

Рок за усвајање свих законских прописа који ће дефинисати будући статус радника на интернету померен је на 1. јануар 2022. године, до када ће важити до сада договорени услови.

На том састанку је договорено да ће Удружење радника на интернету и Удружење фриленсера одредити своје представнике, који ће учествовати у радној групи која има задатак да изради предлоге нових законских решења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести