УТАС апеловао да се путовања не отказују него помери датум

БЕОГРАД: Удружење туристичких агенција Србије (УТАС) апеловало је данас на купце аранжмана да не отказују своја путовања, већ да их помере за период после укидања ванредног стања.
w
Фото: pixabay.com

Због новонастале ситуације отказују се сва путовања која су планирана до 15. маја, наводи УТАС, односно до окончања ванредног стања.

Додаје се да ће се, за она планирана после овог датума, пратити развој ситуације и деловати у складу са упутствима која буду добијала од надлежних органа.

"Забраном путовања туризам је први на удару и претрпеће најтеже последице, па нам помозите да сачувамо радна места људи запослених у туризму тако што нећете отказивати своја путовања, већ ћете их само померити за период после укидања ванредног стања", наводи се у апелу.

УТАС истиче да ће туристички радници учинити све што могу да новац, који је већ прослеђен партнерима, не пропадне, и да већина хотелијера и превозника прихвата да се извршене резервације само помере за друге датуме и остану пуноважне.

"Биће понуђени споразумни раскиди уговора о путовању уз обавезу организатора путовања да пруже услугу у вредности уплаћеног путовања у периоду од годину дана од дана планираног путовања", наводи се у саопштењу.

Како је објашњено, уколико је организатор имао доказиве стварне трошкове по питању реализације путовања, укупан износ обавезе ће бити умањујен за тај износ.

"Овај поступак односи на сва туристичка путовања, укључујући и путовања уговорена за летњу туристичку сезону у случајевима када путници инсистирају на раскиду Уговора о путовању", обавестио је УТАС.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести