Утврђена боравишна такса на селу: По кревету од 1.000 динара

НОВИ САД: Физичка лице која пружају угоститељске услуге смештаја у домаћој радиности и сеоском туристичком домаћинству годишње ће плаћати боравишну таксу у зависности од броја лежаја односно камп места  и на основу тога на ком подручју се налазе.
s
Фото: Dnevnik (arhiva)

Ово је одлучила  Влада Србије Уредбом  о условима и начину утврђивања висине годишњег износа боравишне таксе за физичка лица.

За прву категорију туристичког места такса износи 3.300 динара годишње, за другу  је 2.600 динара, трећу  2.000 динара  и за четврту категорију туристичког места 1.300 динара. Ако се угоститељски објекат не налази у границама туристичког места, број индивидуалних лежаја и камп парцела се множи с износом од 1.000 динара. Годишњом боравишном таксом обухваћена су физичка лица која имају решење о категоризацији и пружају  услуге смештаја у домаћој радиности - кући, апартману и соби до 30 индивидуалних лежаја, и у сеоском домаћинству са укупно 20 камп парцела.

Висина годишњег износа боравишне таксе утврђиваће се тако што  се број индивидуалних лежаја, односно камп парцела множити с износом боравишне таксе по кревету, односно камп парцели у зависности од територије на којој се угоститељски објекат налази.

Утврђену висину годишњег износа боравишне таксе за текућу годину, физичка лица плаћаће квартално, до петог у месецу за претходни квартал, уплатом у корист буџета јединице локалне самоуправе на чијој територији се угоститељски објекат налази.  Надлежни орган дужан је да за сваки угоститељски објекат утврди висину годишњег износа боравишне таксе у року од 15 дана од дана почетка примене ове уредбе, која је ступила на снагу 1. јула.

Делотворност ове уредбе видеће се за годину дана кажу власници салаша и камп места.

Пријављивали смо ми и раније госте на конаку, али сада ће нам бити  олакшано пословање у погледу издавања рачуна и плаћања услуга, каже Горан Матић с Бркиног салаша с Ченеја. 

Како додаје, пре ове уредбе гости су рачуне за смештај и храну морали да носе у туристичке агенције, које су онда нама новац прослеђивале.

Ми нисмо могли да издајемо рачуне, па је уредба значајна, јер ћемо сада моћи одмах услуге наплаћивати, поручује Матић.


Расте број смештаја

На подручју Града Новог Сада регистровано је 368 смештаја у домаћој радиности, коју чине собе, апартмани и куће. У Туристичкој организацији Новог Сада кажу да је то позамашан број. 

У протеклих  неколико година домаћа радиност у Новом Саду све је бројнија. Туристи долазе, из године у годину их је све више, и у томе се препознаје шанса за зараду, па се житељи окрећу новом бизнису, бавећи се издавањем соба, кажу у Туристичкој организацији Новог Сада. 


Влада Илкић који држи салаш “Кућерак у Срему” на подручју општине Ириг каже да је уредба добра са те стране што су сеоска домаћинства и домаћа радиност подељене по зонама, па ће онима који су ближи туристичким дестинацијама бити скупља годишње боравишна такса, у односу на оне који су од актрактивних локација за одмор  и оправак даље.

Салаш “Кућерак у Срему” је удаљен од бање у Врднику и од хотелског комплекса  “Премиер аква”, и спада у трећу зону, па ће имајући то у виду проћи  јефтиније, каже Илкић.

Према његовим речима, ред је да они који су у близини аткративних дестинација више и плате, јер већина гостију жели да је близу познатих места.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести