Увести паметни уговор у правном систему Србије

Сива књига иновација, специјализована публикација НАЛЕД-а са 60 препорука за побољшање амбијента за иновације у Србији, представљена је а њени први примерци уручени су министрима у Влади Србије Бранку Ружићу и Ненаду Поповићу.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Представљајући Сиву књигу иновација, директор за конкурентност и инвестиције НАЛЕД-а Душан Васиљевић је навео да прво издање ове књиге садржи 50 препорука за унапређење услова за пословање иновативних и високотехнолошких привредних субјеката, уз додатних 10 стимулативних препорука у вези са пореским олакшицма и субвенцијама.

Међу 10 које су издвојене као приоритетне су оне о увођењу индустријских доктората у образовни систем Србије, прекидање кажњавања стартапова због кашњења уплате једне рате кредита, омогућавање примене паметног уговора у правном систему Србије…

Такође, и препоруке о омогућавању финансирања стартапова од небанкарских микрофинансијских институција, поједностављивању увоза нерегистрованих медицинских средстава за потребе истраживања и развоја, законско уређење микромобилности, односно коришћење тротинета, бицикала и сличних возила, уређење употребе вештачке интелигенције, нарочито у погледу примене етичких стандарда.

Књига је настала у оквиру програма “СтарТех”, чији је циљ трансформација традиционалне економије у дигиталну и високотехнолошку; а који финансира компанија “Филип Морис”.

Међу 10 препорука које су издвојене као приоритетне су оне о увођењу индустријских доктората у образовни систем Србије и прекидање кажњавања стартапова због кашњења уплате једне рате кредита

Истакнуто је да Србија има 12.000 истраживача, више од 70 института, 22 центра изузетних вредности и 123 универзитета и факултета, што, како је оцењено, представља одличан ресурс и потребно је само откључати потенцијал академских истраживања, убрзати процесе, обезбедити финансијску помоћ за истраживања, као и подстицајни регулаторни оквир.

Истичући да ће помно проучити препоруке из ове књиге од којих се део односи и на Министарство просвете, науке и технолошког развоја ресорни министар Бранко Ружић је навео да је Влада Србије последњих година доста радила на развоју екосистема за иновације и да ће министарство које води ове године сектор иновација подржати са више од три милијарде динара.

„Фонд за иновациону делатност ћемо подржати са 1,65 милијарди динара, унапређење конкурентности иновација са око 700 милиона, а са другим буyетским линијама које у називу као кључну реч имају иновације, подршка ће премашити три милијарде динара”, појаснио је Ружић.


Србија, Лондон, Барселона, Хелсинки

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је истакао да је Србија једно од пет најбољих места у Европи за иновације, поред Тел Авива, Лондона, Барселоне и Хелсинкија.

„ Ово је наставак акције за представљање Србије као земље за иновације, а то се најбоље ради у сарадњи Владе Србије, привреде и невладиног сектора”, навео је Поповић.


„Сива књига иновација, осим дефинисања проблема, даје и препоруке за њихова решења, а 12 од 60 препорука је у надлежности Министарства просвете. Посебно нам је важна она о већој сарадњи науке и привреде, где иначе имамо оцену 39,6 од могућих 100, пошто само три одсто предузећа у развоју иновација сарађује са академском заједницом”, рекао је Ружић.

Навео је и да је Фонд за иновациону делатност кроз седам програма помогао 1.439 пројеката вредних 53,6 милиона евра, што је резултирало са 400 нових производа на тржишту.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести