Увести подстицаје за легализацију и бесплатан упис у катастар

Увођење стимулација за грађане да легализују своје објекте и трогодишњег бесплатног уписа у катастар, дигитализација рада судова и имплементација система еПростор за електонску израду просторних и урбанистичких планова, биће приоритети Савеза за имовину и инвестиције НАЛЕД-а
Svečana sednica Saveza za imovinu i investicije NALED-a  Foto: Tanjug/video
Фото: Свечана седница Савеза за имовину и инвестиције НАЛЕД-а Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД:  Увођење стимулација за грађане да легализују своје објекте и трогодишњег бесплатног уписа у катастар, дигитализација рада судова и имплементација система еПростор за електонску израду просторних и урбанистичких планова, биће приоритети Савеза за имовину и инвестиције НАЛЕД-а у наредне две године.

На свечаној седници овог радног тела НАЛЕД-а, речено је да су то кључне мере да у Србији дође до коначног уређења имовинско-правних односа.

Државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић рекла је да министарство подржава предлог увођења бесплатног уписа у катастар и да ће планиране измене закона омогућити да се то оствари.

Подсетила је да је Србија у области изградње направила највећи помак на Дуинг бизнис листи и са 186. места стигла међу првих 10 у свету у издавању грађевинских дозвола, а 44. смо у укупном пласману."План који смо усвојили предвиђа да у наредне три године уђемо у топ 10", рекла је Дамњановић.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац рекао је да је сарадња тог министарства и НАЛЕД-а у претходном периоду била веома добра и да је дала важне резултате.Говорећи о кључним областима у којима су остварени помаци, он је рекао да се захваљујући Закону о стечају допринело томе да стечајно законодавство буде функционално.

"То је један вид рециклаже у привреди", рекао је Тривунац и додао да се доста допринело заштити права поверилаца будући да су стечајеви трајали дуго.Он је додао да тај посао није био лак, али да су и у тој области остварени помаци на Доинг бизнис листи.Такође, значајан помак остварен је и у заштити права мањинских акционара захваљујући Закону о привредним друшствима на коме се такође радило уз помоћ Налед-а.

На данашњој седници речнео је и да су високе таксе које прате озакоњење и преоптерећеност локалних самоуправа предметима, значајно успориле овај процес те је потребно продужити рокове за легализацију и дигитализовати процедуру, а грађане стимулисати кроз смањење трошкова.

Председник Савеза и директор МК групе Јован Пурар рекао је да прилике за инвестирање у Србији постоје и да су услови за пословање бољи, али је потребно решити имовинске односе међу којима бих посебно издвојио Закон о задругама и спорове који се и више од 20 година воде око задружног земљишта.

За привреду је такође од великог значаја да се даље унапређује процедура уписа у катастар, додао је он.Представници Савеза указали су да је такође, потребно омогућити и бесплатан упис објеката у наредне три године како би се постигао високи ниво ажурности катастра.

Чланови председништва истакли су да су унапређење поступка конверзије и дигитализација рада судова области које би могле да донесу највећа побољшања.Оцењено је да Закон о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, није помогао корисницима, због чега данас постоји око 5.000 хектара „заробљеног“ земљишта на којем нико не гради.

Из овог разлога се процес конверзије не сме више одлагати, а из НАЛЕД-овог Савеза поручују да су се стекли услови да се својински односи над грађевинским земљиштем коначно уреде на правичан и економски оправдан начин.

Када је реч о дигитализацији рада судова, Савез предлаже да се омогући електронска комуникација свих учесника у поступцима (судија, странака и осталих), праћење предмета и израда одлука, како би се предупредило да дође до застоја у раду судова и наступања застарелости.

Као један од кључних резултата Савеза истакнут је допринос унапређењу поступка уписа у катастар увођењем једношалтерског система еШалтер, путем којег је током две године поднето готово 690.000 захтева.Савез је допринео и увођењу еАукције, која је од 1. септембра обавезан начин продаје имовине у извршном поступку.

Путем портала до сад је спроведено 147 јавних надметања.Чланови Савеза за имовину и инвестиције изабрали су данас и ново руководство.

Савез ће водити директор МК Групе Јован Пурар, док ће потпредседници у новом сазиву бити Дејан Вуковић, оснивач адвокатске канцеларије Вуковић и партнери и директор дирекције за правне послове у Ерсте Банци Никола Лапчевић.

У септембру 10 одсто више издатих грађевинских дозвола

БЕОГРАД:  Број грађевинских дозвола издатих у септембру већи је за 10,1 одсто у односу на исти месец претходне године, показују подаци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Тако су у септембру издате 2.483 грађевинске дозволе, односно 246 дозвола више него у истом месецу 2019, кад је издато 2.237 дозвола.

У првих девет месеци 2020. укупан број издатих грађевинских дозвола је на приближно истом нивоу као у истом периоду 2019, саопштило је министарство.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести