УЗПВ: Објављена „црна листа” трговаца на „Инстаграму”

НОВИ САД: Удружење за заштиту потрошача Војводине (УЗПВ) објавило је „црну листу” од 97 интернет трговаца који се рекламирају на „Инстаграму”.
onlajn kupovina pixabay
Фото: pixabay.com

Како је наведено у саопштењу, УЗПВ наставља акцију евидентирања трговаца за које постоји претпоставка да не послују у складу са Законом о електронској трговини.

Овога пута, фокус је на профилима на друштвеној мрежи „Инстаграм”, међу којима има највише трговаца који се баве продајом обуће, одеће, суплемената и додатака исхрани, као и парфема.

Трговац који продаје путем интернета у обавези је да на видном и доступном месту, у складу са Законом о електронској трговини, назначи: пословно име, адресу седишта, контакт-податке, матични број (МБ), порески идентификациони број (ПИБ), детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе и остале манипулативне трошкове.

Основни критеријум да се неки трговац нађе на листи представља управо непостојање наведених података на профилима, а узимајући у обзир чињеницу да се путем њих уредно примају поруyбине потрошача и очигледно обавља продаја робе.

Број потрошача који се јављају потрошачким организацијама (УЗПВ и НОПС) у вези с куповином путем друштвених мрежа од нерегистрованих продаваца, свакодневно расте.

У УЗПВ-у напомињу да листа није коначна, да не представља репрезентативни узорак по питању броја трговаца на црно, нити представља листу трговаца на које потрошачи најчешће изјављују приговоре.


Везане руке

Нажалост, у таквој ситуацији одредбе Закона о заштити потрошача нису примењиве (не важе).

Због тога и потрошачке организације нису у могућности да поступају, нити да пруже одговарајуће правне савете, изузев да потрошаче упуте на самостални судски поступак.


Позивају се сви потрошачи да том удружењу доставе називе трговаца за које сумњају да не послују у складу са Законом о електронској трговини, а послују путем друштвених мрежа.

Такође се позивају сви трговци да своје пословање хитно ускладе с одредбама наведеног закона и да о томе доставе доказе.

У оба случаја, „црна листа” биће ажурирана, поручио је УЗПВ.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести