Ванси уплатио концесиону накнаду од 501 милион евра за аеродром

БЕОГРАД:  Француска компанија Ванси ерпортс уплатила је данас једнократну концесиону накнаду од 501 милиона евра за аеродром "Никола Тесла" у Београду, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
Aеродром "Никола Тесла"
Фото: Youtube Printscreen

Тако да ће Ванси од поноћи званично преузети концесионо управљање београдским аеродромом на 25 година.

Мали је рекао, после седнице Владе Србије, да ће укупно улагање Вансија у аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је 22. марта са француском компанијом Ванси ерпортс, у присуству премијерке Ане Брнабић.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.

Укупна вредност трансакције 1,46 милијарди евра

Влада Србије констатовала је данас да су компаније Ванси ерпортс С.А.С и Ванси ерпортс Србија д.о.о. испуниле све претходне услове из Уговора о концесији за финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, одржавање и управљање инфраструктуром аеродрома Никола Тесла у Београду.
Укупна вредност ове трансакције износи 1,46 милијарди евра и представља прву концесију овако велике вредности икада спроведене у Србији, саопстено је из Владе.

Током периода трајања Концесије, компанија Винци Аирпортс Сербиа д.о.о дужна је да уплаћује концесиону накнаду сваке године, као и да спроводи улагања у аеродромску инфраструктуру у роковима, и у складу са Уговором о концесији. 


Брнабић: Највећа концесија икада спроведена у Србији

Тим поводом премијерка Ана Брнабић објавила је на Твитеру да то је највећа концесија икада спроведена у Србији.
"Компанија Ванси уплатила је 501 милион евра Републици Србији сходно Уговору о концесији и тако од поноћи постаје оператер аеродрома Никола Тесла на период од 25 година. Република Србија остаје власник аеродрома", навела је она.

Укупна вредност трансакције је, како је додала, 1,46 милијарди евра и то је највећа концесија икада спроведена у Србији.
"Ванси ће наставити да улаже у аеродромску инфраструктуру како би аеродром Никола Тесла постао регионални хаб", написала је премијерка.


У првих пет година извршиће се санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетне стазе, изградња нових рулних стаза и реконструкција постојећих, изградња брзих излаза са писте, реконфигурација терминала, изградња нових објеката и унапређење система. 
Винци Аирпортс (Ванси аеродроми) планира да аеродром Никола Тесла постане регионално чвориште као и да се број путника који користе аеродром Никола Тесла повећа три пута током периода трајања Концесије. 

"Поносни смо што наш највећи међународни аеродром Никола Тесла постаје део породице глобалних аеродромских оператера и верујемо да ће наставити још успешније да развија своје капацитете и увећава број путника који долазе у нашу главну ваздушну луку", наведено је у саопштењу са седнице Владе Србије.

Ер Србија: Партнерство са Вансијем од користи свима

Национални авио-превозник Ер Србија, поводом преузимања Аеродрома "Никола Тесла" од стране француске компаније Ванси, пожелео је вечерас добродошлицу новом концесионару који ће наредних 25 година управљати београдском ваздушном луком.

"У име српске националне авио-компаније, неизмерно се захваљујем на сарадњи досадашњем тиму Аеродрома 'Никола Тесла' Београд, на челу са директором Сашом Влаисављевићем, и Желим добродошлицу новом тиму који ће надаље водити ту значајну ваздушну луку. Аеродром 'Никола Тесла' је и наш дом и изузетно важно чвориште саобраћајне мреже. Баш због тога, наше снажно, конструктивно и посвећено партнерство, може да буде само од користи свим странама, изјавио је генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит.

Извршни директор Ер Србије Бранислав Маловић је истакао да је долазак компаније Ванси изузетно значајан подстицај за даљи развој, модернизацију и унапређење пословања Аеродрома "Никола Тесла".

"Ер Србија годишње превезе готово половину путника који користе београдски аеродром и долазак новог партнера значи нови подстицај даљем јачању односа и сарадње. Уверен сам да ћемо заједно, кроз сарадњу свих служби, допринети још бољим резултатима српске економије и туризма", навео је Маловић у саопштењу Ер Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести