Ваучери најбоље иду у Врднику, Кањижи и Апатину

НОВИ САД: Да програм ваучера, који омогућавају повољнији боравак домаћих туриста у туристичким објектима, има и те како добар одјек међу грађанима, потврђује и то што интерес за добијање ваучера из године у годину расте.
banja kanjiza
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Тако је за мање од два месеца ове године захтев за добијање ваучера поднело 38.886 грађана, што је 3,5 пута више него у истом периоду 2018. године, када је било поднето 11.177 пријава.

То је свакако допринело томе да су и туристички капацитети у Војводини који су се прикључили акцији ваучера све пунији, посебно неколико дестинација, пре свега бања. У Министарству трговине, туризма и телекомуникација кажу да домаћи туристи могућност да уз ваучере одмор проведу у неком од туристичких места у Војводини највише користе за боравак у Врднику, Специјалној болници у Кањижи, Специјалној болници у Апатину, Белој Цркви, те на Палићу. Ипак, листа туристичких места у Војводини у којима се ваучери могу користити далеко је већа па се повољнији боравак нуди и у Вршцу, Иригу, Ковачици, Сремским Карловцима, Суботици, Шиду...

Будући да интересовање грађана за добијање ваучера расте, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић недавно је рекао да ће се, у циљу подстицања развоја домаћег туризма, упутити захтев за додатну своту из текуће буyетске резерве, која ће бити намењена за програм ваучера за годишњи одмор у Србији. Он је истакао и да би без додатних пара, а ако се овај тренд пријава грађана настави, практично, акција доделе ваучера морала да се обустави у мају.

Тиме се потврђује и да је туризам привредна грана која се све више развија, а да је за то потребан добар стимуланс, што ваучери свако јесу. Наиме, вредност ваучера је 5.000 динара и то је износ који се по ваучеру рефундира угоститељу. Истовремено, туристима који користе ваучере то много значи јер им је за толико боравак повољнији. Будући да су, од када су уведени ваучери, све чешћи гости туристичких одмаралишта пензионери, који чине око 60 одсто укупног броја њихових корисника, слободно би се могло рећи да је олакшица од 5.000 динара добар позив за одлазак на одмор.


Ко може да користи ваучере?

Могућност да користе ваучере и тако повољније проведу одмор на некој од многобројних дестинација у Србији има неколико категорија грађана.

У питању су корисници права на пензију, незапослени с евиденције Националне службе за запошљавање, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то право остварују у складу са Законом о пензијском и инвалдском осигурању, као и запослени и ратни војни ивалиди чија месечна примања не прелазе 60.000 динара.


Увођење ваучера је, осим повећања броја домаћих туриста у угоститељским објектима, дало позитиван импулс и туристичким посленицима, бањама, одмаралиштима, онима који нуде услуге смештаја јер се значајно повећала и искоришећност капацитета током године. То је и разлог што се све више туристичких објеката придружује тој акцији и нуди аранжмане у којима се ваучери могу искористити па њихов број, практично, свакодневно расте. Тако су током фебруара грађани ваучере могли искористити у 1.109 угоститељских објеката, што је готово 50 одсто више него у истом периоду прошле године, али их је већ  8. марта било 1.221.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести