Већа безбедност и стабилност снабдевања гасом

НОВИ САД: Европска унија обезбедила је 1,7 милион евра бесповратно за систем даљинске контроле и управљања гасним транспортним системом СКАДА, који обезбеђује ефикаснији рад и развој гасног тржишта у Србији, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици приликом презентације тог система одржане јуче у ЈП „Србијагас“ у Новом Саду.
b
Фото: srbijagas.com

Такође, додао је, биће повећана сигурност и безебедност снабдевања, а позитивне ефекте треба очекивати и због тога што се наредне године у Србији отвара гасно тржиште.

Један од предуслова за отварање преговарачког поглавља Србије у области енергетике је и раздвајање делатности у ЈП „Србијагас“, а Фабрици  је истакао да је добро што је тај посао започет и похвалио то што је у ЈП „Србијагас“ урађена финансијска консолидација. Он је нагласио и да ће се, када је реч о развоју гасног тржишта, подршка Србији наставити те да је  ЕУ обезбедила око 50 милиона евра бесповратно за изградњу интерконекције гасног система Србије с Бугарском јер се тиме обезбеђује диверзификација извора снадбевања и повећавају безебедност и стабилност снабдевања. 

СКАДА систем је савремени систем који омогућава контролу и преглед рада на најважнијим тачкама гасног транспортног система, уз даљинско управљање и преглед стања у сваком тренутку, рекао је генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић.

Према његовим речима, извесно је да ће се он и даље развијати и омогућити ефикаснији и квалитетнији рад.

Бајатовић се осврнуо и на обавезу раздвајања делатности, и истакао да се из ЈП „Србијагас“ одвојио део који се бави танспортом – „Транспорт гас Србија“, те да је сигурно да ће обавезе везане за захтеве Европске енергетске заједнице бити испоштоване, пошто ће ускоро уследити одвајање дела компаније које се бави дистрибуцијом, а потом и трговином гасом.


Цене кубика без промене

Потрошња природног гаса у Србији у последње време се повећава, а добра вест за домаће потрошаче гаса је то што се његова цена неће мењати, али и то што је снабдевање домаћег тржишта тим енергентом  редовно, односно има га довољно.

Чак и када би дошло до прекида испоруке природног гаса из правца Украјине, на тржишту не теба очекивати поремећаје јер у подземном складишту гаса у Банатском Двору има довољно гаса. Уз то, захваљујући уговору који ЈП „Србијагас“ има с „Гаспромом“, сигурно је да би се пронашао пут за допрему гаса до нашег тржишта, рекао је Душан Бајатовић.


Пошто ће од октобра наредне године у Србији тржиште гаса бити отворено, потребно је обезебедити допрему гаса из више праваца, а како је Бајатовић рекао, ради се неколико интерконекција.

Захваљујући томе, у Србију би се гас могао допремати из четири правца. Наиме, ЕУ је изградњу гасовода Ниш–Димтровград–Софија, односно интерконекцију Србија–Бугарска, што ће обезбедити повезивање с терминалом за ЛНГ у Александропулосу у Грчкој, подржала с 48.000.000 евра. Што се тиче изградње јужног крака инетрконектора од Бугарске до Мађарске кроз Србију, посао се одвија по плану, постављено је око 370 километара цеви, а очекујемо да ће компресорске станице бити готове следеће године. У плану је и интерконекција с Румунијом, а ту је и могућност допреме гаса из Аустрије, рекао је Бајатовић.

Изградња гасовода кроз Србију је више пута одлагана, а пре свега због неусаглашености с правилима у ЕУ. Како је рекао Фабрици, Европска комисија тражи да се сви нови гасоводи граде у складу са законодавством ЕУ, те да се очекује да Србија поштује дух обавеза које је преузела приступањем Европској енергетској заједници. С друге стране, Бајатовић је истакао да се изградња гасовода кроз Србију одвија у складу са српским законодавством, у које је имплементиран „трећи енергетски пакет“ те да је ЈП „Србијагас“ за изградњу интерконекције од Бугарске до Мађарске добило изузеће Агенције за енергетику Србије.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести