Велики бизнис може да се развије и у малим местима

Крајем децембра прошле годне у просторијама Матице српске уручене су награде „Капетан Миша Анастасијевић“, а међу лауреатима, односно награђен за животно дело, био је и Ристо Дангубић оснивач и утемељивач компаније „Aling Conel“  у Гајдобри.
gajdobra1
Фото: Youtube Printscreen

Привредно животно дело овог седамдесетогодишњака одавно је превазишло оквире Бачкопаланачке општине, Војводине, па и Србије.             

Ова компанија у Гајдобри ради од 1984. године, а данас се производња одвија на 15.000 метара квадратних. Преко 300 радника производи алате за најпознатије светске компаније, али ово је и прва фабрика у Србији која је освојила модуларни електроинсталациони програм и иде раме уз раме са светским произвођачима, попут италијанских „Vimara“ и „Ave“.

Ристо Дангубић вели да га је од малих ногу интересовао метал, није дангубио, па се после завршетка школе определио за послове израде машинских склопова. Стручњаци кажу да управо машински склопови омогућавају квалитетније коришћење многих уређаја као и повећање њихове прецизности.             

„Почео сам у Металној индустрији „Мајевица“ у Бачкој Паланци, а фабрика је имала широку лепезу производа и то је истински била моја прва, права школа“, присећа се Дангубић.

„Тамо је свако од запослених радника, а било их је 1300, могао да покаже креативне могућности када је реч о побољшању квалитета производа ове фабрике. Ту сам стручно и креативно сазревао пуно научивши о машинству и примени алата...“               

Према његовим речима, почетком осамдесетих година прошлог века је уочио надолазеће промене у производњи опреме у свету. Почео је размишљати да се одвоји од рутине свакодневног посла у фабрици и нађе начин да самостално крене у посао. Признаје да одлуку није могао лако донети. Каже да се до тада већ био остварио у низу иновација и достигнућа у струци, а освојио је и велик број признања на нивоу тадашње СФРЈ. Констатује да је то било време када истинске приватне иницијативе готово да није било, посебно у послу којим се он бавио. Ипак, уз мале припреме, 1984. године, у Гајдобри оснива прву радионицу „Aling“. Већ првих година радио је за реномиране западноевропске компаније као што су „Emka“, „Brovex“, „PMV“, „Ericsson“...   

Фото: Risto Dangubić prima priznanje, foto: Privatna arhiva


Фабрике чувају село

Гајдобра је село са око 2.800 становника, 10-так километара од Бачке Паланке, а средином прошлог века овде је живело много више људи. Да није било фабрика које је подигао Ристо Дангубић, кажу сами мештани, овде би данас, као и у неким другим селима, живели само стари и болесни. Данас овде посао има свако ко хоће да ради, а јутром у фабрике долазе радници из суседних села, па и Бачке Паланке. Поред „Alinga“ Дангубић је овде изградио и најсавременију фабрику за прераду ПЕТ амбалаже у Србији. Због добре привредне климе овде је стигао и страни капитал па већ неколико година овде ради фабрика за производњу женских чарапа која запошљава преко 500 радника и скоро целокупну производњу извози у Руску Федерацију. Дангубић је дуго година и председник Савета Месне заједнице, а прошле године завршена је модерна спортска хала, раније је уређен центар села са тргом...


 „Поред трагања за креацијама, тежња за такозваним европским квалитетом био је један од мотора даљег развоја „Alinga““, истиче Дангубић.

„Прекретница је уследила крајем 90-тих година прошлог века након мог пута у Италију. Тада сам посетио једну од највећих европских алатница и суочио се са чињеницом њене технолошке супериорности. После тога сва расположива средства улагао сам у савремену опрему и људске ресурсе. Исплатило се, јер за пар година достигли смо ниво технолошког рада и развоја најсавременијих алатница у Европи. Фабрика је кренула нагло напред, а од тада своју животну и радну филозофију сместио сам у једну реченицу: „Ако изгубите корак онда гледате другоме у леђа“.“                

Средином 90-тих прошлог века Дангубић, како каже, доноси другу важну одлуку, односно покреће сопствену производњу изван производње алата.               

„Тада смо покренули погон за производњу и монтажу комплетног спектра металног и пластичног ОГ програма у лепези електро-материјала“, појашњава Дангубић.

„Развојем овог сегмента производње подстакнута су даља улагања у продукцију електро-инсталационог материјала. Паралелно са оваквим развојем „Aling“ не одустаје од сарадње са високо захтевним купцима алата. И та производња у последњој деценији се шири и увећава са светски познатим компанијама као што су: „Atomic“, „Gruner“, „BMW“, „ЕМКА“...

Милош Суџум

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести