Велики напредак сектора малих и средњих предузећа

КРАГУЈЕВАЦ: Србија данас има знатно развијенији сектор малих и средњих предузећа у односу на пре десет година, изјавио је вечерас у Крагујевцу председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
c
Фото: Tanjug

Последњих година основане су компаније које су веома конкурентне на тржишту, са пуно иновативности и које имају запажен извоз. Влада Републике Србије и министарство привреде дају велики допринос у подршци малим и средњим предузећима кроз дијалог и стратегије које се доносе, како би се унапредило пословање ових компанија, рекао је Чадеж за Танјуг.

Он је на стручној Конференцији посвећеној малим и средњим предузећима, која је одржана у Крагујевцу у Минд парку, рекао да предузетници и држава имају добар дијалог и да се сви програми за унапређење пословања праве у сарадњи са државом.

Поново почиње програм за набавку иновативне опреме за предузећа, који се до сада одлично показао и који је пре неких пет, шест година произашао из дијалога између Владе и министарства привреде са предузећима. И овај скуп у Крагујевцу је фантастичан јер нам омогућава да идемо корак даље, да видимо које су то иницијативе и да седнемо да разговарамо, додао је Чадеж.

С моје тачке, ја сам тај који ће увек бранити аргументе компанија зашто нешто траже од јавне управе. Живимо у времену у коме заиста имамо добре компаније које су већ признате кроз своје аутентичне производе на страном тржишту, рекао је Чадеж.

Он је додао да је пред домаћим предузећима доста изазова у овом времену, нарочито се осврнувши на ковид пандемију, али и кризу на глобалном нивоу изазвану ратом у Украјини.

Ово је период гашења пожара, да тако кажем, јер ћемо стално имати кризе, што оставља мање простора за неке стратешке теме и разговоре. Оно што је предност у Србији је што смо живели деценијама уназад у нестабилним околностима, брзо се привикавамо, врло смо флексибилни и спремни да одговоримо на изазове и то наше компаније показују и зато јесу успешне, можда у овом периоду и успешније од неких предузећа из на пример Луксембурга, навео је председник Привредне коморе Марко Чадеж.

Помоћница министарке привреде Катарина Обрадовић Јовановић истакла је да ресорно министарство издваја значајна средства за помоћ малим и средњим предузећима.

Претходна стратегија је, како је навела, имала добре резултате и иако је завршна година стратегије била 2020.година, коју је обележила пандемија, бележи се значајно повећање свих битних параметара у сектору малих и средњих предузећа и у погледу оснивања нових предузећа и броја запослених и бруто додатне вредности.

Битно је да сви заједно сарађујемо и да чујемо привреду, шта је то што је потребно да унапредимо кроз програме како би, поготову фирмама које су се у претходном периоду истакле својим капацитетима и могућношћу да ураде више, дали ветар у леђа и помогли им да остваре још већи успех на међународном плану. Министарство привреде је ове године започело рад на новој стратегији малих и средњих предузећа и позивамо их да се укључе у рад и да доставе своје предлоге и сугестије. Искористила бих прилику да кажем, с обзиром да је било речи о томе да не постоји довољна информисаност код предузетника, да на сајту preduzetnistvo.gov.rs увек могу да пронађу све информације о расположивим видовима подршке, рекла је помоћница министарке привреде.

Она је подсетила да је преко две трећине малих и средњих предузећа користило више пута различите видове подршке, које стоје на располагању преко министарства привреде, али и других партнера, као и да су ковид помоћ Владе Србије користиле све компаније.

Овом приликом желим и да обавестим мала и микро предузећа која се баве грађевином, да је отворен јавни позив за програм набавке опреме, који ове године радимо захваљујући средствима Европске уније у износу од 3,1 милијарде динара и никада више средстава није било на располагању, па позивам их да се информишу и пријаве за овај популарни програм, истакла је Обрадовић Јовановић.

Она је навела да и те како постоји сарадња и спремност да се и у наредном периоду ради још више на подршци малим и средњим предузећима у Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести