Велико интересовање италијанских инвеститора за Србију

БЕОГРАД: Велики број италијанских малих и средњих предузећа је у фази реинвестирања и консолидације историјских партнерстава са српским компанијама, изјавио је данас Романо Роси, потпредседник италијанско-српске асоцијације Конфиндустрија Србија, истичући да га то посебно радује.
confindustriaserbia.rs
Фото: confindustriaserbia.rs

Роси је, на отварању дводневног италијанско-српског пословног скупа у Београду на којем учествују и представници 30 италијанских компанија, истакао да мала и средња предузећа представљају срце италијанске привреде, како у Италији тако и ван њених граница

"У Србији 70 одсто чланова Конфиндустрије чине управо мала и средња предузећа. То су компаније које воде предузетници који су у Србији препознали могућност за унапређење сопственог пословања и који су имали храбрости да превазиђу своје границе и да пронађу ''дом'' и са ове стране Јадрана", рекао је Роси. Оно што ме као потпредседника Конфиндустрије у Србији посебно радује јесте да је велики број италијанских малих и средњих предузећа сада у процесу", закључио је Роси.

Обраћајући се учесницима билатералног пословног скупа, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо је и овом приликом поновио да Италија и Србија уживају привилеговане економске односе.

Он је додао и да италијанска мала и средња предузећа имају пресудну улогу те да их српски партнери виде као пример који треба следити.

"Мала и средња предузећа представљају модел који се савршено уклапа у српски привредни амбијент и она могу донети додатну вредност територији на којој послују", закључио је Ло Кашо.

Поруку подршке јачању пословних веза између Србије и Италије упутио је и Габриеле Паче, заменик председника Извршног одбора Банке Интеза (Интеса), нагласивши да та банкарска кућа са седиштем у Италији активно доприноси јачању економских односа и пословних веза између две земље.

"Посебан акценат стављамо на пружање банкарских услуга највишег квалитета италијанским компанијама које послују у Србији, док у исто време повезујемо компаније из Србије и Италије и помажемо им да успоставе сарадњу. Наше учешће у данашњем догађају представља још једну потврду таквог опредељења", закључио је Паче.

Јасмина Штамбук, директорка Управе за Слободне зоне при Министарству финансија, представила је учесницима догађаја предности и услове пословања у "Слободним зонама" у Србији.

Скуп је организовала Национална италијанска асоцијација индустријалаца Конфиндустрија (Confindustria) у сарадњи са Удружењем италијанских привредника у Србији Конфиндустрија Србија, уз подршку Банке Интеза.

У оквиру овог догађаја биће организовано чак 150 Б2Б састанака између италијанских и српских компанија, што је прилика да се новим потенцијалним италијанским инвеститорима представе могућности за пословање и улагање у Србији и креирање производних и трговинских партнерстава између италијанских и српских компанија.

Италијанску делегацију предводи потпредседница групације за мала и средња предузећа италијанске Конфиндустрије, Чинција Ла Роса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести