Вицегувернер Jовић: Комерцијална банка не мора да се прода

БЕОГРАД: „Држава може да се потврди као одговоран власник Комерцијалне банке, као што годинама одговорно управља јавним финансијама, и да приватизација Комерцијалне банке не мора да се спроведе по сваку цену, изјавио је у интервјуу за магазин "Бизнис" вицегувернер Народне банке Србије (НБС) Жељко Јовић.
Јутјуб/Вицегувернер Жељко Јовић
Фото: Јутјуб/Вицегувернер Жељко Јовић

„Са становишта НБС, не треба упадати у замку да се поступак приватизације Комерцијалне банке мора спровести по сваку цену, нарочито имајући у виду њену величину и значај у банкарском сектору, изјавио је Јовић.

Он је додао да су се, након што је држава повратила већинско власништво над капиталом банке, стекли услови да се и у управљању овом финансијском институцијом „држава потврди као одговоран власник, као што је у претходном периоду савесно и одговорно управљала јавним финансијама“.

"Преузимањем доминантног пакета власништва над Комерцијалном банком (83,2 одсто) отклоњене су препреке за ефикасно управљање, које су произилазиле из специфичних услова за одлучивање предвиђених Уговором акционара, а који је са међународним финансијским институцијама закључен у приватизацији банке из 2006.", навео је вицегувернер Јовић, преноси Спутњик.

Јовић је указао на примарну надлежност НБС да спроводи оцену пословне репутације власника банке, и да у том процесу она не прави разлику између лица у приватном или државном власништву, страном или домаћем.

Са становишта НБС од суштинског значаја је посвећеност власника банке квалитетном корпоративном управљању, независно од тога да ли је реч о лицу у приватном или државном власништву. То се постиже обезбеђењем професионалног менаџмента, истакао је Јовић.

Вицегувернер НБС је указао и на чињеницу да највећи појединачни власник Нове Љубљанске банке, потенцијалног инвеститора у поступку приватизације Комерцијалне банке, и даље Република Словенија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести