Вино Жупа производи медицински алкохол од старог вина

Директор Вино Жупе Раде Јевтовић очекује да ће од Дирекције за имовину добити још сировине за производњу медицинског алкохола
Vino Župa Foto: Tanjug/video
Фото: Вино Жупа Фото: Танјуг/видео

АЛЕКСАНДРОВАЦ: Фабрика Вино Жупа из Александровца недавно је почела производњу медицинског алкохола који се доставља здравственим установама, који се производи од старог вина које није за конзумирање, а које је обезбедила Дирекција за имовину Републике Србије.

Директор Вино Жупе Раде Јевтовић очекује да ће од Дирекције за имовину добити још сировине за производњу медицинског алкохола и наводи да су брзо успели да производу прве количине које су испоручили прошле седмице клиничким центрима.

Како каже, данас већ испоручују следеће количине и тако ће бити и наредних 15 дана од ове шарже.

"Сировина има још и планирано је да Дирекција пребаци овде како бисмо произвели алкохол, који је дефицитаран, а који је врло важан за здравље грађана у овом тренутку", казао је Јевтовић.

Навео је да Вино Жупа има највећу дестилерију у земљи, као и да имају капацитета да производу средства за хигијену на бази тог алкохола.

Према његовим речима, до краја ове недеље би требало да стабилизују прве неопходне количине, а после би ишли у континуитету све до краја, наравно док има сировина.

У Вино Жупи почели су и производњу дезинфикционих средстава на бази алкохола, хидрогена и хлора.

"Вино Жупа по први пут производи биоцидна средства, средства за дезинфекцију на бази алкохола, хидрогена, хлора и данас су прве количине отишле путем наше дистрибутивне мреже по Србији тако да грађани могу већ да купују нека од тих средстава", казао је Јевтовић.

Производња медицинског алкохола има потпуни приоритет у односу на све, навео је Јевтовић и додао да то не омета да се прерада воћа и производња сокова одвијају као и пре ванредног стања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести