Више младих високообразованих дошло него што је отишло

Према резултатима новог истраживања Бечког института за међународне економске студије, у периоду од од 2010. до 2019. године, Србија је забележила нето прилив младих високостручних људи, што се коси са уобичајеним наводима о „одливу мозгова” из Србије, објавио је „Стартит”.
tinejdzeri mladi
Фото: pixabay.com

Бечки институт је једна од водећих међународних организација, када је реч о екомонским политикама.

Подаци из истраживања показују да је тема комплекснија него што се мисли, и поређење са другим анализама сличног типа би потврдило или оповргнуло наводе, наводи „Стартит”.

У сажетку извештаја стоји да, иако су све земље региона током наведеног периода забележиле нето одлив становништва, поједине земље, попут Србије и Северне Македоније, забележиле су нето прилив високообразованих, док је општи тренд да ове крајеве највише напуштају они нижег и средњег образовања, с нарочитим нагласком да Србију напушта доста медицинског особља. Цитирана је изјава професора Михаила Арандаренка са Економског факултета у Београду за портал „Бизнис”, који је и консултант истраживања задужен за подрује Србије.

Према резултатима истраживања, укупан број пристиглих високообразованих људи у периоду 2015. до 2019. је око 90.000. То значи да је у земљу, у наведеном периоду, ушло укупно око 90.000 више високообразованих него што је из ње отишло.

Међу њима предњаче они који су били у старосној групи 15-19 година 2010. у Србији, а данас имају између 24-29, што говори у прилог тези о повратку свршених студената. По свему судећи, само у овој групи има више од 40.000 високообразованих.

Постоји, међутим, и једна важна разлика – према категоризацији студије, различите врсте медицинских радника класификовани су под више, тј. вокационо образовање, и не рачунају се у нето разлику везану за високообразоване.

Три разлога за овај феномен

Наводи да за тај феномен постоје три вероватна објашњења. Део прилива може се објаснити нашим дипломцима који су се по стицању диплома у иностранству вратили у Србију. Други разлог могао би бити прилив младих из региона, попут Босне и Херцеговине, који долазе у Србију ради образовања и у њој и остају. Трећи фактор могао би бити прилив високообразованих странаца који долазе у земљу.

        Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести