Више од 50 светских компанија копа по Србији

Кинески Зиђин већ ради на отварању новог рудника код Бора, а више од 50 светских компанија у Србији истражује разне руде и минерале.
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Из Шведске, највећег снабдевача метала у Европској унији, стиже потврда: европској индустрији је потребна руда из Србије.

Залихе које је Рио тинто пронашао у Јадру код Лознице могу да покрију 10 одсто светских потреба за литијумом. На њих рачуна и европско тржиште, јер је тај редак метал будућност аутомобилске индустрије.

Јан Линдин, амбасадор Шведске у Србији, каже да две земље имају традицију што се тиче рударства.

“И ми видимо велики потецијал за сарадњу не само између Шведске и Србије, већ и Европске уније и Србије”, истиче Линдин, а преноси РТС.

Рио тинто рудник планира да отвори 2023. а у Влади очекују и фабрику за прераду и призводњу литијумских батерија. А доласком у Бор, кинески Зиђин преузео је и послове канадског Невсуна.


Пуњење батерија

Петер Хандлеј, шеф јединица за ефикасност ресурса и сировине у Европској комисији наводи да је тренутно актуелно много пројеката, између осталих и изградња ланаца фабрика батерија.

„Биће нам потребно неколико огромних фабрика у Европи. А све то потврђује да је Европа спремна да улаже у Србији”, каже Хандлеј.

Шведска има 16 рудника који запошљавају осам и по хиљада људи. Инсистирају на развоју рударства и за то траже партнере, а Србију виде као кључну за сарадњу у том послу.


Најављују да ће нови рудник Чукару пеки прорадити за две године.

Стевица Деђански, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, наводи да су прошле године у Торонту тај пројект у светским размерама називали “звер”, према проценту бакра на тони земље.

“Нешто невероватно, то сада Кинези убрзано развијају заједно са РТБ-ом који су купили”, указује Деђански.

И инвеститори и финасијске институције које подржавају велике рударске и геолошке послове задовољни су привредним амбијентом који Србија нуди.

На европској лествици, Србија је на четвртом месту по брзини издатих дозвола и трајању процедура у том сектору.

Тео Дечев, извршна директорка компаније Мундоро Капитал, каже да, са позиције инвеститора, мора да истакне да Србија има сјајно законодавство.

“Закони о минералима и рудама су веома стабилни, и омогућавају инвеститору да има безбедну средину за улагање”, напомиње Дечева.

Ерик Расмусен, директор природних ресурса ЕБРД-а, каже да је та банка спремна да финансира пројекте “ако сте дисциплиновани, ако поставите високе стандарде и ако водите рачуна о својој средини и људима”.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести