Влада у четвртак о мерама за заштиту стандарда грађана

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да држава ради све што је могуће како би ублажила негативне последице кризе која је захватила цео свет, а изазвана је енергетском кризом и ратом између Украјине и Русије.
1
Фото: TANJUG/ZORAN ZESTIC / nr

Он је, говорећи о мерама Владе које је јуче најавио председник Александар Вучић, потврдио да ћа сутра бити донето неколико одлука које су превасходно намењене заштити животног стандарда грађана Србије.

"Ограничићемо извоз пшенице, кукуруза, уља и брашна . Свега имамо довољно, али желимо да избегнемо ситуацију која се десила у понедељак, када су четвртину свега што имамо у Србији хтели да извезу. Морамо да водимо рачуна о нашим грађанима и с друге стране како бисмо умирили тржиште деривата држава се у наредних месец дана одриче 20 одсто акциза на гориво", рекао је Мали.


Предлог ПКС-а: Уместо забране, квоте за извоз пшенице

БЕОГРАД:  Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је данас да ће Влади Србије предложити да уместо потпуног ограничења извоза пшенице, кукуруза, брашна и уља, уведе квоте као решење које ће више користити привреди, фармерима и држави.

Предлог се односи на увођење система месечних квота и поштовање већ постојећих уговора са инокупцима чиме се не би угрозио потребан извоз у већој мери.

Такође, увођењем квота одржала би се позиција домаћих произвођача на европском и тржишту региона, наведено је у саопштењу.

ПКС поручује да је снебдевеност тржишта основним животним намирницама стабилна, као и да произвођачи имају довољне количине да обезбеде потребе, те да се не очекују несташице.


Додао је да је то мера која је у складу с постојећим законом, с намером ублажавања великог пораста цена на бензинским пумпама.

"Још једанпут показујемо колико се одговорно понашамо и колико водимо рачуна о животном стандарду грађана", истакао је Мали.

Министар финансија је навео да ће на смањеним акцизама буџет имати смањен приход за око 30 милиона евра месечно, али да јавне финансије могу да издрже тај трошак.

"Губитак само на акцизама је 3,6 милијарди динара месечно, што је огроман новац, односно око 30 милиона евра које држава пеузима на себе, као што смо пеузели највећи терет кризе када је пандемија ковида 19 у питању и све остале кризе које су нас задесиле. Опет показујемо снагу својих јавних финансија и бригу за грађне", нагласио је Мали.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести